Οστένδη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Οστάνδη)

Συντεταγμένες: 51°13′33″N 2°55′10″E / 51.22583°N 2.91944°E / 51.22583; 2.91944

Οστένδη

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Οστένδη
51°13′33″N 2°55′10″E
ΧώραΒέλγιο
Διοικητική υπαγωγήArrondissement of Ostend
Ίδρυση1265
Διοίκηση
 • Mayor of OstendBart Tommelein (από 2019)
Έκταση40,95 km²
Πληθυσμός71.557 (1  Ιανουαρίου 2022)[1]
Ταχ. κωδ.8400[2]
Τηλ. κωδ.059
Ζώνη ώραςUTC+01:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Οστένδη παραλία και προβλήτα περιπάτου - πανοραμική άποψη.
Η Οστένδη και το μουσείο-πλοίο, το μπρικαντίνι Mercator.
Η Peperbusse- τοπικό όνομα για έναν παλιό εκκλησιαστικό πύργο από μια καμμένη εκκλησία

Η Οστένδη (ολλανδικά: Oostende, γαλλικά: Ostende) ή αλλιώς Οστάνδη, είναι δήμος στην Φλαμανδική Περιοχή, μίας εκ των τριών περιοχών του Βελγίου, και στην Φλαμανδική επαρχία της Δυτικής Φλάνδρας. Ο δήμος περικλείει το κέντρο της πόλης της Οστένδης και τις πόλεις Mariakerke, Stene και Zandvoorde.

Την 1 Ιανουαρίου 2005 η Οστένδη είχε συνολικό πληθυσμό 68.504. Η συνολική της έκταση είναι 37,72 χλμ² γεγονός που της δίνει πληθυσμιακή πυκνότητα 1.818,32 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οστένδη είναι Βέλγικη πόλη περίπου 70.000 κατοίκων, η μεγαλύτερη στη Βελγική ακτή. Παλαιότερα, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα μικρό χωριό χτισμένο στο ανατολικό τέλος (Ολλανδικά: oost-einde) ενός νησιού (που ονομαζόταν Τέστερεπ) μεταξύ της Βόρειας Θάλασσας και μια παραλιακής λίμνης. Αν και μικρό, το χωριό αναπτύχθηκε σε πόλη γύρω στο 1265 όταν οι κάτοικοι απέκτησαν το δικαίωμα να διατηρήσουν αγορά και να κτίσουν μια αίθουσα αγοράς.

Η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους ήταν, φυσικά, η αλιεία. Η ακτογραμμή της Βόρειας Θάλλασας ήταν πάντα ασταθής και το 1395 οι κάοικοι αποφάσισαν να χτίσουν μια νέα Οστένδη πίσω από μεγάλα προχώματα και ακόμη μακρύτερα από την συνεχώς απειλητικη θάλασσα.

Η στρατηγική θέση στην ακτή της Βόρειας Θάλασσας είχε μεγάλα πλεονεκτήματα για την Οστένδη ως λιμάνι αλλά αποδείχτηκε επίσης πηγή προβλημάτων. Η πόλη συχνά καταλαμβανόταν, καταστρεφόταν και υφίστατο λεηλασίες και βιαοπραγίες από κατακτητές εχθρούς. Μετά την ανεξαρτησία τους από την Ισπανική Αυτοκρατορία, είχαν διατηρηθεί οι Ολλανδοί.

Μετά από αυτή την εποχή η Οστένδη μετεβλήθη σε λιμάνι κάποιας σημαντικότητας. Το 1722 οι Ολλανδοί έκλεισαν την είσοδο στο λιμάνι της Αμβέρσας. Επομένως, η Οστένδη αναπτύχθηκε σε σημαντικότητα γιατί η πόλη παρείχε μια εναλλακτική είσοδο στη θάλασσα. Οι Νότιες Κάτω Χώρες (σημερινό Βέλγιο) είχαν γίνει μέρος της Αυστριακής Αυτοκρατορίας. Ο Αυστριακός Αυτοκράτορας Κάρολος ΣΤ' παραχώρησε στην πόλη το εμπορικό μονοπώλιο με την Αφρική και την Άπω Ανατολή. Η Oostendse Compagnie (εμπορική εταιρεία Οστένδης) απέκτησε το δικαίωμα να ιδρύει αποικίες υπερπόντια. Ωστόσο, το 1727 η Oostendse Compagnie αναγκάστηκε να σταματήσει τις δραστηριότητές στη εξαιτίας της Βρετανικής και Ολλανδικής πίεσης. Η Ολλανδία και η Βρετανία δεν επέτρεπαν ανταγωνιστές στο διεθνές εμπορικό επίπεδο.

Σε μεταγενέστερη περίοδο το λιμάνι της Οστένδης συνέχισε να επεκτείνεται εξαιτίας της βελτίωσης της λιμενικής αποβάθρας, καθώς και των συνδέσεων με την ενδοχώρα. Το 1838 μια σιδηροδρομική σύνδεση με τις Βρυξέλλες κατασκευάστηκε. Η Οστένδη έγινε διαμετακομιστικό λιμάνι για την Αγγλία το 1846 όταν το πρώτο φέρρυ έπλευσε για το Ντόβερ. Πολυ σημαντικό για την εικόνα της πόλης ήταν η προσοχή που επέδειξαν σ'αυτήν οι Βέλγοι βασιλιάδες Λεοπόλδος Α' του Βελγίου και Λεοπόλδος Β' του Βελγίου. Και οι δύο συνήθιζαν να περνούν τις διακοπές τους στην Οστένδη. Σημαντικά μνημεί και επαύλεις χτίστηκαν για να ευχαριστήσουν τη βασιλική οικογένεια. Ακολούθησε το υπόλοιπο του αριστοκρατικού Βελγίου και σύντομα η Οστένδη έγινε γνωστή ως "Η Βασίλισσα των Βελγικών παραθαλάσσιων θερέτρων".

Η σημαία φέρει τα χρώματα κόκκινο (πάνω) και κίτρινο (κάτω).

Στους διάσημους κατοίκους της Οστένδης περιλαμβάνονται ο σουρρεαλιστής ζωγράφος Ρενέ Μαγκρίτ, ο ζωγράφος Τζέιμς Ένσορ και ο τραγουδιστής Μάρβιν Γκέι.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στίβος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οστένδη έχει φιλοξενήσει τις παρακάτω διοργανώσεις:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]