Ορχιδόμετρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ορχιδόμετρο

Ορχιδόμετρο ονομάζεται ένα ιατρικό εργαλείο που χρησιμοποιείται στη μέτρηση του μεγέθους και συγκεκριμένα του όγκου των όρχεων. Η μέτρηση αυτή μπορεί να παρέχει πληροφορίες για την ανάπτυξη νεαρών ατόμων και για την πιθανή διάγνωση ασθενειών[1][2].

Το ορχιδόμετρο Πράντερ αποτελείται από ξύλινα ή πλαστικά ωοειδή αυξανόμενου όγκου τα οποία χρησιμοποιεί ο γιατρός για να εκτιμήσει οπτικά το μέγεθος των όρχεων[3]. Αυτός που έφτιαξε πρώτος αυτό το ορχιδόμετρο το 1966 και από τον οποίο πήρε το όνομά του, ο Prader, ήταν καθηγητής παιδιατρικής στη Ζυρίχη.

Σπανιώτερα αναφέρoνται το ορχιδόμετρο Τακαχίρα (Takahira) το οποίο αποτελείται αποτελείται από ελλειπτικούς δακτυλίους[4], αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί και όργανα τύπου διαβήτη για ακριβή μέτρηση μιας ή δυο διαστάσεων των όρχεων όπως το ορχιδόμετρο Σήγκερ (Seager)[5].

Η ακρίβεια των ορχιδομέτρων είναι ικανοποιητική για απλές συγκρίσεις, αλλά αν υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ακρίβειας χρησιμοποιείται υπερηχογράφημα. Ανάμεσα στα ορχιδόμετρα, μετρήθηκε, σε σύγκριση με υπερηχογράφημα, ως μεγαλύτερης ακρίβειας το ορχιδόμετρο Σήγκερ [6]

Σε γενικές γραμμές, από 1-3 ml έχουν τα παιδιά σε προεφηβεία ενώ από τα 4 ml αρχίζει η εφηβεία. Από 8 έως 10 ml έχουν σε μέση εφηβεία και από 15 ml μέχρι 25 ml σε πλήρη εφηβεία[7].

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. My Body, My Self for Boys: Revised Edition, Lynda Madaras, Area Madaras, Newmarket Press, 2007, σελ. 26
  2. Sexual Reproductive Health of Young People[νεκρός σύνδεσμος], MKC Nair, Jaypee Brothers Publishers, 2006, σελ. 11
  3. Growth, Maturation, and Physical Activity, Robert M. Malina, Claude Bouchard, Oded Bar-Or, Human Kinetics, 2004, σελ. 290
  4. Pediatric Urology: A General Urologist's Guid, Jeffrey S. Palmer, εκδ. Springer, 2010, σελ. 192
  5. An Introduction to Male Reproductive Medicine, Craig Niederberger, Cambridge University Press, 2011, σελ. 38
  6. Evaluation of testicular volume by three orchidometers compared with ultrasonographic measurements, al Salim A, Murchison PJ, Rana A, Elton RA, Hargreave TB, Br J Urol. 1995 Nov;76(5):632-5.
  7. ABC of Adolescence, Russell Viner, John Wiley & Sons, 2013, σελ. 4