Ορφεύς Λευκάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Μουσικοφιλολογικός όμιλος Ορφεύς Λευκάδας, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, είναι ένας πολιτιστικός σύλλογος με δραστηριότητες που εκτείνονται στο χορό, τη μουσική, το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ορφέας ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1937 στη Λευκάδα από μια ομάδα νέων, μελών της μαντολινάτας. Το πρακτικό ίδρυσης υπογράφουν (κατ' αλφαβητική σειρά) οι: Αργυρός Παναγιώτης, Αχείμαστος Σπυρίδων, Βερύκιος Αριστοτέλης, Γαζής Δημήτριος, Θάνος Ιωάννης, Καλυβιώτης Αντώνης, Καλυβιώτης Κώστας, Κονιδάρης Διονύσης, Μαρινάκης Δημήτρης, Μεσσήνης Ιωάννης, Περδικάρης Αθανάσιος, Περδικάρης Γεράσιμος, Σίδερης Βασίλης, Σκυριανός Διονύσιος, Συριανός Ελευθέριος και Τσιρίμπασης Παναγιώτης.

Η πρώτη εμφάνιση έγινε στη 1 Ιανουαρίου του 1938. Ο σύλλογος στην μακροχρόνια πορεία του κάλυψε κάθε είδους πολιτιστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα από συναυλίες και λογοτεχνικές βραδιές μέχρι θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και χοροεσπερίδες. Με τα χρόνια προστέθηκαν νέα τμήματα και δραστηριότητες όπως το Λαογραφικό Μουσείο, ο ραδιοφωνικός σταθμός, η Κινηματογραφική Λέσχη, ενώ σταθμός θεωρείται η δημιουργία των Γιορτών Λόγου και Τέχνης το 1955 και του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ το 1960, θεσμοί που λειτουργούν μέχρι και σήμερα. Από το 1956 διοργανώνει κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης της Επτανήσων με την Ελλάδα.

Για το μεγάλο πολιτιστικό του έργο τιμήθηκε το 1993 με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών.

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χορωδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χορωδία του Ορφέα ιδρύθηκε το 1937 και αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά τμήματα του ομίλου. Από τις τάξεις της ξεκίνησαν επώνυμοι καλλιτέχνες με κορυφαία τη διάσημη μέτζο σοπράνο Αγνή Μπάλτσα. Έχει πάρει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ το 1987 μαζί με τη Μαντολινάτα του ομίλου εξέδωσαν το δίσκο "Αγιομαυρίτικα" με τραγούδια που υμνούν τη Λευκάδα, γραμμένα από Λευκαδίτες ποιητές-στιχουργούς και ενορχηστρωμένα από το μαέστρο της χορωδίας Διονύση Γράψα. Το Μάιο του 2004 παρουσίασε στη Λευκάδα το έργο "Ιφιγένεια Εν Ταύροις" ενώ τον Αύγουστο του ιδίου έτους έλαβε μέρος στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Πάτρα. Κάθε χρόνο, κατά το μήνα Μάιο, πραγματοποιεί συνάντηση χορωδιών στο νησί της Λευκάδας.

Χορευτικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χορευτικό του Ορφέα ιδρύθηκε το 1960 με σκοπό τη διάσωση και διατήρηση των χορών, των τραγουδιών και των δρώμενων του νησιού, της Επτανήσου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Διαθέτει μια εξαιρετικά πλούσια ιματιοθήκη με παραδοσιακές φορεσιές από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις "Ιόνια Γη" και "Εν Τυμπάνω και Χορώ" ενώ ήταν ένα από τα 3 χορευτικά συγκροτήματα που εμφανίστηκαν στο 1ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ της Λευκάδας και έκτοτε εμφανίζεται ανελλιπώς κάθε χρόνο. Έχει λάβει μέρος σχεδόν σε όλα τα φεστιβάλ του Ελλαδικού χώρου και στο εξωτερικό αποσπώντας πρώτα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Από το 1987 διαθέτει και τμήμα παιδικού χορευτικού.

Λαογραφικό Μουσείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λαογραφικό μουσείο του Ορφέα ιδρύθηκε το 1978 και στη συλλογή του περιλαμβάνονται πάνω από χίλια (1000) εκθέματα αντιπροσωπευτικά της παράδοσης, του πολιτισμού, της έκφρασης και της ιστορίας της Λευκάδας. Το μουσείο, που από το 2005 μετονομάστηκε σε Λαογραφικό Μουσείο ΟΡΦΕΑ "Πανταζής Κοντομίχης", επισκέπτονται χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο.

Κινηματογραφική Λέσχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κινηματογραφική Λέσχη ιδρύθηκε το 1970 και πραγματοποιεί προβολές ταινιών κάθε Τρίτη στο Δημοτικό Κινηματογράφο "ΑΠΟΛΛΩΝ". Είναι μέλος της Ένωσης Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος και κατά καιρούς έχει κάνει αφιερώματα και προβολές ταινιών με κριτικούς και σκηνοθέτες όπως ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος και ο Γιάννης Σολδάτος.

Διάβασε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ορφεύς Λευκάδος - Μισός αιώνας πολιτιστικής πορείας, Γεράσιμος Φιλ. Περδικάρης (1992)