Ομάχα Πόκερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ομάχα Πόκερ (αγγλικά: Omaha Poker) είναι ένα παιχνίδι το οποίο είναι παρόμοιο με το Τέξας Χόλντ'εμ. Στον κάθε παίκτη μοιράζονται τέσσερα χαρτιά από τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα δύο από αυτά και να κάνει το καλύτερο δυνατό συνδυασμό με τρία από τα πέντε χαρτιά που είναι ανοιχτά στο τραπέζι για όλους τους παίκτες.[1] Το γεγονός ότι ο παίκτης έχει 4 χαρτιά στην κατοχή του κρυφά από το πρώτο μοίρασμα σημαίνει ότι μπορεί να έχει ένα καλό συνδυασμό φύλλων από την πρώτη στιγμή χωρίς να περιμένει να εμφανιστούνε τα ανοιχτά χαρτιά στο τραπέζι.

Κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς για το πότε ξεκίνησε το Όμαχα πόκερ αλλά θεωρείται η δεύτερη πιο διάσημη παραλλαγή του πόκερ μετά το Texas Hold’em και παίζετε και αυτό σε όλα τα καζίνο. Αν και από το όνομα του κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι ξεκίνησε να παίζετε στην Όμαχα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής , κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα πρώτα παιχνίδια ξεκίνησαν να παίζονται στο Λας Βέγκας στις αρχές της δεκαετίας του 1980.[2]

Τρόπος Παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[3] [4] [5]

Το παιχνίδι είναι παρόμοιο με το Τέξας Χόλντεμ, η διαφορά τους είναι στον αριθμό των φύλλων που μοιράζονται. Ο κάθε παίκτης λαμβάνει 4 αντί για 2 φύλλα τα οποία είναι κρυφά και θα πρέπει να τα συνδυάσει με τα 5 ανοιχτά φύλλα τα οποία υπάρχουνε στο τραπέζι και είναι διαθέσιμα προς όλους. Ο σκοπός είναι να συνδυάσει 2 από τα κρυφά του φύλλα με 3 από τα κοινά φύλλα για να μπορέσει να κάνει το μεγαλύτερο δυνατό συνδυασμό.

  • Μοίρασμα Αρχικών Φύλλων:

Ο ντίλερ ανακατεύει την τράπουλα και ο κάθε παίκτης παίρνει από 4 αρχικά φύλλα τα οποία είναι κρυφά και τα βλέπει μόνο αυτός. Εάν οι παίκτες παίζουνε με χρήματα ξεκινάει ένας γύρος πονταρίσματος αριστερόστροφα από τον ντίλερ. Οι παίκτες έχουνε την δυνατότητα να αυξήσουνε το ποντάρισμα, να πάνε πάσο (fold) και να μην συνεχίσουνε ή να δεχτούνε (call) το πρώτο στοίχημα ποντάροντας το ίδιο ποσό.

  • Το Φλοπ (flop) :

Μόλις ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος πονταρίσματος τότε ο ντίλερ του παιχνιδιού ρίχνει το «φλόπ» δηλαδή τρία χαρτιά ανοιχτά στο κέντρο του τραπεζιού όπου όλοι μπορούνε να τα δούνε. Μετά από αυτό ξεκινάει πάλι ένας γύρος πονταρίσματος με τον ίδιο τρόπο

  • Το Τέρν (turn):

Αμέσως μετά τον γύρο του φλόπ, ο ντίλερ ανοίγει άλλο ένα χαρτί στο κέντρο του τραπεζιού όπου και τώρα έχει 4 ανοιχτά κοινά φύλλα. Αμέσως μετά την εμφάνιση του φύλλου οι παίκτες μπορούνε να ποντάρουνε ξανά

  • Το Ρίβερ (river):

Μετά το τέρν ο ντίλερ ανοίγει στο τραπέζι και το τελευταίο φύλλο ολοκληρώνοντας τα ανοικτά φύλλα και πλέον είναι στο τραπέζι και τα πέντε φύλλα. Ακολουθεί άλλος ένας γύρος πονταρίσματος.

  • Showdown:

Μόλις ολοκληρωθεί και ο τελικός γύρος πονταρισμάτων εάν έχουνε παραμείνει παραπάνω από ένας παίκτες, τότε θα πρέπει ο τελευταίος παίκτης που ποντάρισε ή αύξησε το ποντάρισμα να δείξει τα φύλλα του. Αν δεν υπήρξε ποντάρισμα τότε ο πρώτος δίπλα στον ντίλερ αριστερόστροφα θα πρέπει να δείξει τα φύλλα του. Ο παίκτης ο οποίος θα κάνει τον καλύτερο συνδυασμό χρησιμοποιώντας δύο από τα κρυφά φύλλα και τρία από τα ανοιχτά φύλλα θα κερδίσει και το παιχνίδι.

Παραλλαγές Όμαχα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[6]

Το Omaha poker έχει διαφορετικούς τύπους παιχνιδιών που μπορείτε να παίξετε

  • Limit Omaha Poker: Παίζετε έχοντας ένα συγκεκριμένο όριο πονταρίσματος που εφαρμόζεται σταθερά σε κάθε γύρο. Στους πρώτους δύο γύρους τα πονταρίσματα και το raise δεν μπορούνε να είναι παραπάνω από το big blind –το πρώτο στοίχημα δηλαδή στον γύρο. Στους δύο τελευταίους τα πονταρίσματα και οι αυξήσεις διπλασιάζονται.
  • Pot Limit Omaha Poker :Ο κάθε παίκτης ποντάρει με βάση όσα χρήματα βρίσκονται στο τραπέζι μέχρι εκείνη την στιγμή. Δεν μπορεί να αυξήσει παραπάνω από αυτά.
  • No Limit Omaha Poker:Σε αυτό το στυλ παιχνιδιού δεν υπάρχουνε όρια και ο κάθε παίκτης μπορεί να βάλει όσα χρήματα θέλει στο τραπέζι και να ποντάρει όλα τα χρήματα του ένα το θελήσει. Το μικρότερο ποντάρισμα το οποίο θα μπορεί κάποιος να κάνει σε αυτό το παιχνίδι ισούται με το big blind του παιχνιδιού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]