Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (ποδόσφαιρο γυναικών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά στο τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών του Ολυμπιακού. Για τα υπόλοιπα τμήματα, δείτε: Ολυμπιακός ΣΦΠ.
Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.
Τμήμα Ποδοσφαίρου γυναικών


Πληροφορίες
Έτος ίδρυσης 2011

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011, κι ενώ η ΠΑΕ Ολυμπιακός βρισκόταν υπό την προεδρία του Ευάγγελου Μαρινάκη, ιδρύθηκε και επίσημα το γυναικείο τμήμα ποδοσφαίρου του ερυθρόλευκου συλλόγου. Η ύπαρξη γυναικείων τμημάτων ποδοσφαίρου δεν αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο στην Ελλάδα, καθώς αντίστοιχου είδους σωματεία υπάρχουν από το 1985, ενώ από το 1989 διεξάγεται και αντίστοιχο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Σήμερα, ιστορικοί σύλλογοι διατηρούν γυναικείο ποδοσφαιρικό τμήμα όπως είναι ο ΠΑΟΚ, ο Άρης η Καβάλα, ο Ατρόμητος, ο Εργοτέλης, η Λάρισα και άλλοι.

Λίγο καιρό μετά την επίσημη ίδρυσή του, αποφασίστηκε από τη διοίκηση του Ολυμπιακού το νεοσύστατο τότε τμήμα να στεγαστεί στις ακαδημίες ποδοσφαίρου του Ελαιώνα Αττικής, οι οποίες βρίσκονταν υπό την ιδιοκτησία του Πειραϊκού συλλόγου και κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου τμήματος δεν είχε ως σκοπό την άμεση συμμετοχή του στις επίσημες εγχώριες διοργανώσεις, κάτι που αποδείχθηκε από το γεγονός πως στη σχετική ανακοίνωση της ίδρυσης του τμήματος, ο Ολυμπιακός ζητούσε την εγγραφή κοριτσιών ηλικίας 7-14 ετών αποκλειστικά, έτσι ώστε να στελεχωθεί αρχικά η αντίστοιχη ακαδημία με αξιόλογες παίκτριες, οι οποίες πιθανότατα με το πέρασμα του χρόνου να μπορέσουν να στελεχώσουν το ερυθρόλευκο τμήμα γυναικών και να συμμετάσχουν κανονικά στις επίσημες εγχώριες διοργανώσεις.

Ενοποίηση ακαδημιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίπου τρία χρόνια μετά την ίδρυση του συγκεκριμένου τμήματος και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 2014, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε και επίσημα την ενοποίηση της ακαδημίας ποδοσφαίρου Ελαιώνα, που στέγαζε μέχρι τότε τις ακαδημίες ποδοσφαίρου γυναικών του συλλόγου, με αυτήν του Ρέντη, η οποία αποτελεί και την κεντρική σχολή ποδοσφαίρου του ερυθρόλευκου συλλόγου μέχρι σήμερα.

Μετά την ενοποίηση των δύο αυτών ακαδημιών, η ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών του Ολυμπιακού βρήκε πλέον νέα προπονητική και αγωνιστική στέγη, που δεν ήταν άλλη από το Προπονητικό Κέντρο του Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

2015-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών του Ολυμπιακού συνεχίζει να υφίσταται μέχρι σήμερα κατά κύριο λόγο σε επίπεδο ακαδημιών, ενώ κάθε χρόνο ο Πειραϊκός σύλλογος καλεί συνεχώς νέες αθλήτριες που ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο να παρευρεθούν στα λεγόμενα Summer Camps που διοργανώνει η ομάδα από το 2000 κατά την περίοδο του καλοκαιριού, προκειμένου να αναδείξουν τις ικανότητές τους και ίσως να καταφέρουν να κερδίσουν και την εγγραφή τους στον ερυθρόλευκο σύλλογο.

Εκτός της κεντρικής σχολής του Ρέντη, ο Ολυμπιακός διατηρεί επίσης τμήματα ποδοσφαίρου γυναικών και στις ακαδημίες των σχολών του σε Ηράκλειο, Καρδίτσα και Βάρη.

Α' συμμετοχή σε επαγγελματικό Πρωτάθλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2016 η ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών της σχολής του Ολυμπιακού στην Καρδίτσα δήλωσε τη συμμετοχή της στο Πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής για την περίοδο 2016-17. Η συγκεκριμένη συμμετοχή είναι η πρώτη για οποιοδήποτε τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών του Πειραϊκού συλλόγου. Αρχιπροπονήτρια της ομάδας έχει αναλάβει η Σέρβα Ίβανα Ζντράβκοβιτς, ενώ το πόστο του βοηθού προπονητή ανέλαβε η επίσης Σέρβα Γιοβάνα Σρετένοβιτς.

Άλλα σωματεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός του Ολυμπιακού Πειραιώς, υπάρχουν και άλλα σωματεία τα οποία έχουν την επωνυμία Ολυμπιακός και διατηρούν γυναικεία τμήματα ποδοσφαίρου. Αυτά είναι:

  • Ολυμπιακός Βόλου
  • Ολυμπιακός Κέρκυρας
  • Ολυμπιακός Χαλκίδας
  • Ολυμπιακός Μανδουκίου
  • Ολυμπιακός Καμινίων
  • Ολυμπιακός Άργους
  • Ολυμπιακός Λεωνιδίου

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]