Οι κυρίες της αυλής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι κυρίες της αυλής
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΝτίνος Δημόπουλος
ΠαραγωγήΦίνος Φιλμ
ΣενάριοΔημήτρης Γιαννουκάκης
Ιστορίατου Άλφρεντ Ζερί
Βασισμένο σεΤο 6ο πάτωμα (θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΝτίνος Ηλιόπουλος
Αλέκος Αλεξανδράκης
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Ελένη Προκοπίου
Φλωρέττα Ζάννα
Μαίρη Λαλοπούλου
Νόρα Βαλσάμη
ΜουσικήΜίμης Πλέσσας
ΦωτογραφίαΝίκος Δημόπουλος
ΜοντάζΠέτρος Λύκας
ΣκηνογραφίαΜάρκος Ζέρβας
ΧορογραφίαΓιάννης Φλερύ
ΔιανομήFinos Film
Πρώτη προβολή9 Απριλίου 1966 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία15 Μαρτίου 2006 (DVD)
Διάρκεια100΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνική

"Οι κυρίες της αυλής" είναι μία ελληνική κωμική, αισθηματική, μουσική ταινία του 1966, σε παραγωγή Φίνος Φιλμ και σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου. Το σενάριο, που έγραψε ο Δημήτρης Γιαννουκάκης, βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Αλφρέντ Ζερί "Το 6ο πάτωμα".

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πίπης (Ντίνος Ηλιόπουλος) είναι ένας φτωχός ζωγράφος και μένει σε μία αυλή της παλιάς Αθήνας. Αναγκάζεται να μετακομίσει σε ένα μικρότερο σπίτι της ίδιας αυλής, καθώς αδυνατεί να πληρώσει το νοίκι του. Είναι ένας άνθρωπος γελαστός και αγαπητός σε όλους τους γείτονές του, γι' αυτό και τον στηρίζουν.

Στο παλιό δωμάτιο του Πίπη μετακομίζει ένας νέος, ο Νίκος Αλεξίου (Αλέκος Αλεξανδράκης), που είναι ερωτευμένος με τη Μελίτα Κομνηνού (Φλωρέττα Ζάννα), μία γοητευτική κυρία, ο άντρας της οποίας είναι από χρόνια εξαφανισμένος κάπου στο ανατολικό μπλοκ. Η Αννούλα Μπόσικου (Νόρα Βαλσάμη), κόρη του οργανοπαίκτη Νώντα Μπόσικου (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), ερωτεύεται τον Νίκο. Όμως ο Τάσος (Κώστας Πρέκας), που είναι υδραυλικός, είναι ήδη ερωτευμένος μαζί της και τα πράγματα αρχίζουν να μπερδεύονται. Από την άλλη, η χορεύτρια Νίτσα (Ελένη Προκοπίου) πείθει τον Πίπη να τη βοηθήσει στη δουλειά της σε ένα καμπαρέ.

Οι καταστάσεις αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο περίπλοκες όταν την προσοχή του Νίκου έλκει η Αννούλα. Στο τέλος, μετά από πολλά απρόοπτα, η Αννούλα παντρεύεται τον Νίκο και ο Τάσος την Νίτσα.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή και παραλειπόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτηριστική σκηνή τής τανίας: Ντίνος Ηλιόπουλος, Ελένη Προκοπίου, Αντιγόνη Κουκούλη, Κατερίνα Γιουλάκη, Μαίρη Λαλοπούλου (από τα αριστερά στα δεξιά)

Το θεατρικό του Ζερί είχε ανέβει με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, αρχικά το 1938 από τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη[1] και αργότερα σε διασκευή από τον θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου το 1964-1965 στο θέατρο Γκλόρια. Γυρίστηκε το 1966 από την Φίνος Φιλμ και είχε διάρκεια προβολής 100 λεπτών, έκοψε δε 338.081 εισιτήρια. Την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης είχε παρακολουθήσει και ο τότε νεαρός βασιλιάς Κωνσταντίνος Β', που είχε συγχαρεί τον Ντίνο Ηλιόπουλο στο καμαρίνι του. Ο Ηλιόπουλος είχε αμειφθεί για τη συμμετοχή του με 90.000 δραχμές, ποσό σεβαστό για εκείνη την εποχή. [2]

Το "Οι κυρίες της αυλής" σκηνοθέτησε ο Ντίνος Δημόπουλος - παλιός ηθοποιός και μετέπειτα ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες της ελληνικής κινηματογραφίας, συμμαθητής του Ντίνου Ηλιόπουλου στη δραματική σχολή και καλός φίλος του. Μετά από χρόνια αυτή η φιλία εξελίχθηκε σε κουμπαριά.

Η φωτογραφία της ταινίας είναι του Έλληνα οπερατέρ Νίκου Δημόπουλου. Τη μουσική συνέθεσε ο Μίμης Πλέσσας και η χορογραφία έγινε από τον χορευτή και χορογράφο Γιάννη Φλερύ. [3]

Ο Νίκος Τσούκας, που ερμηνεύει τον βοηθό του αφεντικού νυχτερινού κέντρου, αναγράφεται στους τίτλους ως "Κώστας Τσούκας", ενώ ο Στράτος Παχής δεν αναγράφεται στους τίτλους. [4]

Στην ταινία κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο η μικρή κόρη του Ντίνου Ηλιόπουλου, Εβίτα Ηλιοπούλου, σε ηλικία 2 ετών. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Καραποστόλου, Χριστιάνα (2014). «Ένα βότσαλο στη λίμνη: Πρότυπα, δάνεια και επιρροές στη θεματική της ελληνικής μεταπολεμικής κωμωδιογραφίας». Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου Από τη χώρα των κειμένων στο βασίλειο της σκηνής. http://old.theatre.uoa.gr/fileadmin/theatre.uoa.gr/uploads/PRAKTIKA_APO_TI_CHORA_TON_KEIMENON_STO_BASILEIO_TIS_SKINIS/PRAKTIKA_SYNEDRIOUfinal.pdf. 
  2. «Οι κυρίες της αυλής 1965-1966». 5 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2021. 
  3. «Οι κυρίες της Αυλής 1966 – Ελληνική ταινία». Πολύ Γέλιο :-))). 20 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2021. 
  4. «Οι κυρίες της αυλής - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2021. 
  5. Finos Film - 'Οι κυρίες της αυλής' (1966), http://finosfilm.com/movies/view/91, ανακτήθηκε στις 2021-08-23 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]