Οινόη Ικαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Οινόη (αρχαία ελληνικά: Οἰνόη‎‎) ήταν μια μικρή πόλη στη βορειοδυτική ακτή του νησιού της Ικαρίας.[1][2][3] Το όνομα της πόλης φαίνεται να προέρχεται από το κρασί που καλλιεργείται στην περιοχή, στις πλαγιές του όρους Πράμνου, αν και άλλοι πιστεύουν ότι η Ικάρια Οινόη ήταν αποικία της αττικής Οινόης. Κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα π.Χ., η Οινόη και η υπόλοιπη Ικαρία έγινε μέρος της θάλασσας αυτοκρατορίας του Πολυκράτη, και κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ., οι Ικάριες πόλεις Οινόη και Θέρμαι έγιναν μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας. Κατά τον 2ο αιώνα π.Χ., το νησί αποικήθηκε από τη Σάμο.[4] Αυτή τη στιγμή, χτίστηκε ο ναός της Αρτέμιδος με το όνομα Ταυροπόλιον, στην Οινόη.[1] Τα νομίσματα της πόλης έδειχναν την Άρτεμις και ένα ταύρο, με επιγραφή, "ΟΙ" ή "ΟΙΝΑΙ[ΩΝ]".[5]

Ο χώρος της Οινόης βρίσκεται κοντά στον Κάμπο, τον Εύδηλο.[6][7]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Στράβων. «Γεωγραφικά». Γεωγραφικά. 14.1.19.  Οι αριθμοί των σελίδων αναφέρονται σε εκείνους της έκδοσης του Ισαάκ Καζομπόν.
  2. (Αρχαία Ελληνικά) Στέφανος ο Βυζάντιος. «Εθνικά». Εθνικά. s.v.. 
  3. Αθήναιος, Ο Deipnosophists 1.30.
  4. Graham Shipley, Ιστορία της Σάμου, γ 800-188 Π. χ. (Οξφόρδη) 1987:205.
  5. Barclay V. Head, Historia numorum: ένα εγχειρίδιο της ελληνικής νομισματικής vol. 2, αριθ. 602, σημειώνεται από το Σιγοτραγουδάτε 1961:σημείωση 4.
  6. (Αγγλικά) Lund University. «Digital Atlas of the Roman Empire». Digital Atlas of the Roman Empire. http://dare.ht.lu.se/places/43423.html. 
  7. (Αγγλικά) Talbert, Richard, επιμ. (2000). Barrington Atlas of the Greek and Roman World. Princeton University Press. σελ. 61, καθώς και συνοδευτικές σημειώσεις καταλόγου. 

 Το συγκεκριμένο λήμμα περιλαμβάνει περιεχόμενο από πηγή, η οποία αποτελεί, πλέον, κοινό κτήμα
(Αγγλικά) Smith, William, επιμ. (1854–1857). «Oenoe». Dictionary of Greek and Roman Geography. Λονδίνο: John Murray.