Οικονομικά σε ένα μάθημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οικονομικά σε ένα μάθημα
ΣυγγραφέαςΧένρυ Χάζλιτ
ΤίτλοςEconomics in One Lesson
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1946
Θέμαοικονομικά
Φιλελευθερισμός
LC ClassOL7690768M
Πρώτη έκδοσηHarper

Το «Οικονομικά σε ένα μάθημα» είναι μια εισαγωγή στα οικονομικά της ελεύθερης αγοράς, γραμμένη από τον Χένρυ Χάζλιτ που πρωτοεκδόθηκε το 1946. Βασίζεται στο δοκίμιο του Φρεντερίκ Μπαστιά «Αυτό που βλέπουμε και αυτό που δεν βλέπουμε»[1].

Το «Ένα μάθημα» καταγράφεται στο πρώτο μέρος του βιβλίου:

Η τέχνη των Οικονομικών αποτελείται όχι μόνο από την παρατήρηση των άμεσα ορατών συνεπειών, αλλά από το να παρατηρείς τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μιας οποιασδήποτε πράξης ή πολιτικής. Συντελείται με τον εντοπισμό των συνεπειών αυτής της πολιτικής όχι μόνο με αναφορά σε ένα συγκεκριμένο υποσύνολο-ομάδα αλλά με αναφορά στο σύνολο των υποσυνόλων.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αποτελείται από 24 κεφάλαια, καθένα από τα οποία παρουσιάζει το επιμύθιο μέσα από τον εντοπισμό των συνεπειών μιας κοινής οικονομικής δοξασίας και εκθέτοντας αυτές τις κοινές δοξασίες περί οικονομίας ως ένα σύνολο λογικών σφαλμάτων.

Ανάμεσα στις προτάσεις πολιτικής που εισηγείται το βιβλίο είναι η συνηγορία προς το ελεύθερο εμπόριο, η αντίθεση στον έλεγχο των τιμών, η αντίθεση στον νομισματικό πληθωρισμό και η αντίθεση στις κρατικές ενισχύσεις της αγοράς από τον κυβερνητικό προϋπολογισμό:

Στις μέρες μας, υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούνται εξαίρετοι οικονομολόγοι και οι οποίοι απαξιώνουν την αποταμίευση και προτείνουν την αστόχαστη δαπάνη (σπατάλη) χρήματος σε εθνικό επίπεδο ως το μέσο για την οικονομική σωτηρία. Και όταν κάποιος αναδεικνύει το ποιές θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της πολιτικής, εκείνοι ανταποκρίνονται αδιάφορα όπως μάλλον ο άσωτος υιός ενός συνετού πατέρα: «Μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί». Και τέτοια ρηχά (επιφανειακά) ευφυολογήματα περνούν ως εξαιρετικά εντυπωσιακά και δυναμικά επιγράμματα και ως έκφραση της πλέον ώριμης σοφίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αποκαλούμενο ως «η πιο διαρκής συνεισφορά του Χάζλιτ», το βιβλίο πούλησε σχεδόν ένα εκατομμύριο αντίτυπα και διατείθεται σε δέκα γλώσσες. Δες: «Economics in One Lesson, The Shortest and Surest Way to Understand Basic Economics». Random House.com. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2011. ; «Economics in One Lesson, 50th Anniversary Edition». Voice For Liberty in Wichita. 16 Οκτωβρίου 1933. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2011.