Οικογένεια Βούλγαρι (Βούλγαρη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η οικογένεια Βούλγαρι (ή αλλιώς Βούλγαρη) είναι αριστοκρατική οικογένεια της Κέρκυρας, η οποία ανάγει την καταγωγή της στον Βούλγαρο πρίγκιπα Στέφανο Βούλγαρη που εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα στα μέσα του 15ου αιώνα. Το 1544 η οικογένεια γράφτηκε στη Χρυσή Βίβλο (Libro d'Oro) των ευγενών. Το 1698 της απονεμήθηκε ο τίτλος του κόμη. [1]

Στην κατοχή της οικογένειας βρισκόταν το λείψανο του Αγίου Σπυριδώνος στην χρονική περίοδο (1521 - 1925). Το λείψανο του Άγιου Σπυρίδωνα αποκτήθηκε σαν προικώο μετά από τον γάμο του Σταματέλου Βούλγαρη και της Ασημίνας Καλοχαιρέτη, εγγονής του ιερέα Γεώργιου Καλοχαιρέτη, ο οποίος ήταν ο κομιστής του λειψάνου από την Κωνσταντινούπολη, λίγο μετά την άλωση από τους Τούρκους.

Μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της οικογένειας ήταν ο Ευγένιος Βούλγαρης (1716-1806), ο ιεράρχης και Δάσκαλος του Γένους.

Άλλα εξέχοντα μέλη είναι ο Σταμάτιος Βούλγαρης του Αλεξάνδρου, πολεοδόμος που έζησε το διάστημα 1774-1842.

Επίσης τα αδέλφια Νικόλαος και Χριστόφορος Βούλγαρης, λόγιοι του 17ου αι.

Η οικογένεια Βούλγαρη είχε συνάψει γαμήλιους δεσμούς με μεγάλες αριστοκρατικές οικογένειες της Κέρκυρας όπως ήταν η οικογένεια Βασιλάκη, η οικογένια Καλοχαιρέτη, η οικογένεια Καποδίστρια καθώς και με την οικογένεια Βλασοπούλου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή, εκδόσεις Τεγόπουλου-Μανιατέα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]