Οικογένεια Βολάνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η οικογένεια Βολάνη είναι πολυπληθής ιστορική οικογένεια από την Κρήτη, μέλη της οποίας αναφέρονται ως αγωνιστές στις κρητικές επαναστάσεις του 19ου αιώνα.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η απώτερη καταγωγή της οικογένειας Βολάνη αναφέρεται ότι ήταν από την Κωνσταντινούπολη. Μετά την Άλωση, μέλη της οικογένειας κατέφυγαν στα Χανιά. Κατά την τουρκική επίθεση κατά της Κρήτης το 1645 απόγονοί τους πήραν μέρος στην άμυνα της πόλης. Αλλά όταν τελικά τα Χανιά κατακτήθηκαν από τους Τούρκους, οι Βολάνηδες αποσύρθηκαν στα ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ, και συγκεκριμένα στο χωριό Λάκκοι.

Πολλά μέλη της οικογένειας διακρίθηκαν στις κρητικές επαναστάσεις για την απελευθέρωση του νησιού. Από αυτούς, οι Μιχαήλ και Σταμάτης Βολάνης διακρίθηκαν ως επικεφαλής στρατιωτικών σωμάτων σε επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων, με τον Σταμάτη να συμμετέχει αργότερα και στην επανάσταση του 1858. Οι Ιωάννης και Ανδρέας Βολάνης πολέμησαν στις επαναστάσεις του 1858 και του 1866. Από αυτούς ο Ιωάννης σκοτώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1866 στη Μάχη της Μαλάξας και ο Ανδρέας στις 31 Ιανουαρίου 1867 κοντά στο Θέρισο. Μεταγενέστερα μέλη της οικογένειας, ο Ιωάννης, ο Βασίλης και ο Στρατής, έλαβαν μέρος στις κρητικές επαναστάσεις του 1877 και 1897, στις οποίες και διακρίθηκαν για το θάρρος τους. Ο Αντώνιος Α. Βολάνης (1850 - 1924) ήταν βουλευτής και έπαρχος επί Κρητικής Πολιτείας. Απέκτησε 3 γιους, τον Λευτέρη, αρχηγό Σώματος επί ναζιστικής Κατοχής, τον Αναστάσιο, που πολέμησε στον πόλεμο του 1940 και τιμήθηκε με μετάλλιο Ανδρείας και τον Ανδρέα, που πολέμησε στην Μικρά Ασία.[1]

Στον Μακεδονικό αγώνα (1904-1908) πήρε μέρος ο Γεώργιος, που διακρίθηκε επίσης για τη γενναιότητά του. Αυτός αρχικά ανήκε στο ένοπλο σώμα του Παύλου Μελά. Συνελήφθη αιχμάλωτος και οδηγήθηκε στο Μοναστήρι απ' όπου κατάφερε να δραπετεύσει. Συνέχισε τον αγώνα με δικό του σώμα εναντίον των Βουλγάρων και Τούρκων. Ο Γ. Βολάνης πέθανε στην Κρήτη το 1943, φονευθείς πιθανώς από κομμουνιστές αντάρτες. Για τον Γ. Βολάνη (ή Μπολάνη) σώζεται μακεδονικό δημοτικό που αναφέρεται στη μάχη του Στρεμπένου (28-5-1906).[2]:

Όξω μεριά απ' το Λέχοβο, στο δάσος του Στρεμπένου,
Γιώργος Μπουλάνης πολεμά με τούρκικο ασκέρι.
...

Ανιψιός του Γ. Βολάνη ήταν ο επίλαρχος της Μεραρχίας Σερρών, Στ. Βολάνης, ο οποίος εκτελέστηκε στη Θεσσαλονίκη στις 5 Απριλίου του 1935, λόγω της συμμετοχής του στο αποτυχημένο κίνημα των Βενιζέλου - Πλαστήρα[3].

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 8, σελ. 676

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]