Οικία Χατζηκυριάκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°58′29″N 23°43′39″E / 37.9746°N 23.7275°E / 37.9746; 23.7275

Οικία Χατζηκυριάκου
Εξωτερική άποψη της οικίας
Χάρτης
Γενικές πληροφορίες
ΕίδοςΝεοκλασικό κτίσμα
ΑρχιτεκτονικήΝεοκλασική
ΔιεύθυνσηΜάρκου Αυρηλίου 1
Γεωγραφικές συντεταγμένεςΠλάκα
37°58′27″N 23°43′39″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΤοποθεσίαΑθήνα
ΧώραΕλλάδα
Ολοκλήρωση1843
Κατάστασηδιατηρημένο
ΧρήσηΟικία
ΙδιοκτήτηςΙωάννης Χατζηκυριακός
Τεχνικές λεπτομέρειες
Όροφοι2
Σχεδιασμός και κατασκευή
Προστασίααρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα και διατηρητέο κτήριο στην Ελλάδα

Η Οικία Χατζηκυριάκου, αξιόλογο δείγμα αθηναϊκής κατοικίας της οθωνικής εποχής, βρίσκεται στην οδό Μάρκου Αυρηλίου αριθ. 1 στην Πλάκα, στο λιθόστρωτο πεζόδρομο απέναντι από τους Αέρηδες.

Το κτήριο οικοδομήθηκε το 1843, όπως αναγράφεται και στη σιδεριά του μπαλκονιού του, και ήταν κατοικία του Ιωάννη Χ. Χατζηκυριακού. Ο Χατζηκυριακός ήταν Σμυρναίος βαμβακέμπορος, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του Μαρία (Μαριγώ) Δημητροπούλου από την Τρίπολη ίδρυσαν το 1889 το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο Θηλέων στον Πειραιά, που λειτουργεί μέχρι σήμερα με την επωνυμία «Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας». Το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο θεμελιώθηκε το 1883 από τη βασίλισσα Όλγα και αποπερατώθηκε το 1897, ενώ ο Χατζηκυριακός ζούσε ακόμη. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν το 1903, οπότε άρχισε και η λειτουργία του.

Η διώροφη αυτή κατοικία, με την τοξωτή είσοδο, το ξύλινο μπαλκόνι, την κεραμοσκεπή και τα περσιδωτά παράθυρα, δίχως εξωτερικά διακοσμητικά στοιχεία, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ιδιωτικής κατοικίας στα πρώτα χρόνια της απελευθερωμένης Αθήνας. Διατηρεί τον ιστορικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και το ρυθμολογικό ύφος της πλακιώτικης κατοικίας στα χρόνια του Όθωνα.

Η Οικία Χατζηκυριάκου έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης με αξιόλογα αρχιτεκτονικής μορφής στοιχεία και ιστορικό διατηρητέο μνημείο των νεότερων χρόνων. Το κτήριο χρησιμοποιήθηκε στα πιο πρόσφατα χρόνια ως εργαστήριο και κατοικία του γλύπτη Θωμά Θωμόπουλου μέχρι το θάνατό του, το 1937.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κάτια Μητροπούλου: Αθήνα: Μνήμες και Κτήρια, α΄ έκδοση, Εκδόσεις «Ι. Σιδέρις», Αθήνα, 2004.
  • Μαργαρίτα Γραφάκου & Ελένη Μαΐστρου: «Αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της Πλάκας», Εφημ. Η Καθημερινή / Επτά Ημέρες, 23 Ιουνίου 1996.
  • Πάπυρος Larousse Britannica, λήμμα «Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο (Πειραιώς)», τόμ. 61, Εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1996.