Οδός Γρηγορίου Λαμπράκη (Θεσσαλονίκη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Οδός Γρηγορίου Λαμπράκη)

Η οδός Γρηγορίου Λαμπράκη (πρώην οδός Κονίτσης) βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμβολή με την οδό Κλεάνθους στη συνοικία της Άνω Τούμπας

Έχει μήκος 2,7 χιλιόμετρα και διασχίζει την περιοχή της Έκθεσης, την περιοχή νότια της Τριανδρίας και τις συνοικίες Άνω Τούμπα και Μαλακοπή. Αρχίζει από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον και καταλήγει στην οδό Σταγειρίτη, στη συνοικία Κωνσταντινουπολίτικα. Διασταυρώνεται με κεντρικές αρτηρίες όπως η οδός 3ης Σεπτεμβρίου, η οδός Καυταντζόγλου, η Λεωφόρος Καραμανλή - Νέα Εγνατία και η οδός Κατσιμίδη, καθώς και με σημαντικές οδούς όπως η Κλεάνθους, η Διαγόρα και η Περραιβού. Αποτελεί τη φυσική συνέχεια της οδού 17 Νοέμβρη και διέρχεται από το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, το Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Τούμπα, το ναό της Aγίας Βαρβάρας και το ορφανοτροφείο Μέγας Αλέξανδρος. Σε μικρή απόσταση από το δρόμο βρίσκεται το γήπεδο της Τούμπας και το Δημοτικό Κολυμβητήριο.

Εμπορικό τμήμα του δρόμου στην περιοχή της Μαλακοπής

Η οδός υπήρχε πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, συνέδεε τον οικισμό της Πυλαίας με τη Θεσσαλονίκη και είχε την ονομασία Οδός Νοσοκομείων, λόγω του ιταλικού στρατιωτικού νοσοκομείου που στεγαζόταν στο σημερινό νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, ενώ αργότερα παίρνει την ονομασία οδός Κονίτσης. Μετονομάστηκε μεταπολιτευτικά, προς τιμήν του Έλληνα πολιτικού και ακτιβιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η Γρηγορίου Λαμπράκη αποτελεί σημαντική εμπορική οδό της ανατολικής Θεσσαλονίκης με αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο, ο οποίος σε ώρες αιχμής προσεγγίζει ακόμη και αυτόν στο κέντρο της πόλης.

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οδός Γρηγορίου Λαμπράκη εξυπηρετείται από 3 λεωφορειακές γραμμές του O.Α.Σ.Θ.. Η γραμμή 14 διέρχεται αυτής μεταξύ της Λεωφόρου Καραμανλή - Νέα Εγνατία και της οδού Σταγειρίτη και συνδέεται με το κέντρο της πόλης. Η γραμμή 30 εξυπηρετεί το τμήμα μεταξύ των οδών Αμμουλιανής και Περραιβού, ενώ η γραμμή 37 τη διατρέχει μεταξύ των οδών Αμμουλιανής και Διαγόρα.

Λειτουργούν 2 πιάτσες ταξί, στη συμβολή της με τις οδούς Διαγόρα και Περραιβού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]