Οίκος των Αργυρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αργυροί ήταν το όνομα μιας εξέχουσας Βυζαντινής οικογένειας (επίσης αποκαλούμενης Argyrus στα Λατινικά). Αρχικά ήταν μια αριστοκρατική στρατιωτική οικογένεια και τα μέλη της κατείχαν αξιώματα στον τόπο προέλευσης τους που ήταν το θέμα Χαρσιανόν στη Μικρά Ασία. Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη έως και τον 11ο αιώνα όπου άρχισαν να χάνονται από το προσκήνιο. Από την οικογένεια προέρχεται ένας αυτοκράτορας, ο Ρωμανός Γ', καθώς επίσης και άλλα αξιομνημόνευτα μέλη, όπως ο Πόθος Αργυρός που ήταν Κατεπάνω της Βυζαντινής Ιταλίας.

Αξιοσημείωτα Μέλη (9ος - 12ος αι.)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λέων Αργυρός, τουρμάρχης περί το 840.

Από τον 13ο αι. ως τον 17ο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επώνυμο αλλάζει από Αργυρός σε Αργυρόπουλος. Το 1230 βρίσκουμε τον Ιωάννη Αργυρόπουλο λογοθέτη στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Επίσης έναν ιερέα του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και γύρω στο 1400 έναν άρχοντα της Αυλής περί το 1400.

Η οικογένεια συνεχίζει να ευημερεί εντός της Αυτοκρατορίας, ωστόσο μετά το 1453 αναγκάζεται να φύγει. Δύο γιοί του Μανουήλ Αργυρόπουλου, ο Δημήτριος και ο Ιωάννης (1395-1487) φεύγουν για τον Μωρέα και μετά για την Ιταλία. Ο Ιωάννης μετέβη πρώτα στη Φλωρεντία και μετά στη Ρώμη ως το τέλος του· αναγνωρίστηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς λογίους, φιλοσόφους και ανθρωπιστές της εποχής του. Ο Ιωάννης Αργυρόπουλος είχε δύο γιους, τον Βαρθολομαίο (απεβ. στη Ρώμη) και τον Ιωάννη, που εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο τελευταίος είχε πολλούς απογόνους, όπως τον Εμμανουήλ Αργυρόπουλο (γενν. το 1740 στη Θεσσαλονίκη), που εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε ο γενάρχης του κλάδου τηω Φαναριωτών της οικογένειας:

Μανουήλ Αργ. νυμφεύτηκε μία Χρυσοβέργη, μάλλον ανιψιά του Ανδρέα Χρυσοβέργη, καθολικού αρχιεπισκόπου της Ρόδου.

  • Δημήτριος Αργυρόπουλος.
  • Ιωάννης Αργυρόπουλος (Κωνσταντινούπολη 1395 - Ρώμη 1487), λόγιος, φιλόσοφος, ανθρωπιστής.
    • Βαρθολομαίος Αργυρόπουλος (απεβ. στη Ρώμη).
    • Ιωάννης Αργυρόπουλος (απεβ. στη Θεσαλονίκη), γενάρχης των Φαναριωτών Αργυρόπουλων.

Από τον 18ο αι. ως τώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δες Οικογένεια Αργυροπούλου.