Ξενοδοχείο Μπαρόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ξενοδοχείο Μπαρόν
Χάρτης
Είδοςξενοδοχείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες36°12′18″N 37°9′0″E
Διοικητική υπαγωγήΧαλέπι
ΧώραΣυρία
Ολοκλήρωση1911
Όροφοι3
Commons page Πολυμέσα

Το Ξενοδοχείο «Μπαρόν» (Hotel Baron) είναι ιστορικό ξενοδοχείο στο Χαλέπι (αγγλ. Αλέπο, αραβ. Χαλάμπ) της βόρειας Συρίας. Βρίσκεται στον ομώνυμο δρόμο της συριακής πόλης, πολύ κοντά στο Εθνικό Μουσείο του Χαλεπιού. Είναι το αρχαιότερο ξενοδοχείο της περιοχής, χρονολογούμενο από τα πρώτα χρόνια του εικοστού αιώνα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα 1870, ένα μέλος της Αρμενικής οικογένειας των Μαζλουμιάν (Mazloumian), προπάππους του σημερινού διευθυντή του ξενοδοχείου Armen Mazloumian, που κατευθυνόταν για προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ, πέρασε από το Χαλέπι, που εκείνο τον καιρό ήταν κοσμοπολίτικο εμπορικό κέντρο. Διαπίστωσε όμως ότι ήταν άβολο πολύ για τους Ευρωπαίους ταξιδευτές να διανυκτερεύουν στα παραδοσιακά καραβάν-σεράγια της πόλης.

Με το σκεπτικό αυτό, ο Αρμένιος επισκέπτης του Χαλεπιού αποφάσισε να ανεγείρει στην πόλη ένα κατάλυμα με σύγχρονες ανέσεις, το ξενοδοχείο Αραράτ, που ήταν το πρώτο ξενοδοχείο στην περιοχή στα τέλη του 19ου αιώνα.

Λίγα χρόνια αργότερα, οι Αδελφοί Μαζλουμιάν επέκτειναν την ξενοδοχειακή επιχείρησή τους, ανεγείροντας το 1909 το «Ξενοδοχείο Μπαρόν» στα περίχωρα της παλαιάς πόλης του Χαλεπιού.

Διάσημοι επισκέπτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι περισσότεροι επισκέπτες του ξενοδοχείου ήταν Βρετανοί ή Γερμανοί. Βρετανοί πράκτορες, που εμφανίζονταν ως αρχαιολόγοι, κατασκόπευαν τους Γερμανούς αξιωματούχους, οι οποίοι διοργάνωναν λαμπρές δεξιώσεις για τους Οθωμανούς συμμάχους τους, ενώ Γερμανοί μηχανικοί εργάζονταν για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής από το Βερολίνο στη Βαγδάτη.

Ο Κρικόρ Ζοχράμπ (1861 – 1915), ο διάσημος Αρμένιος μυθιστοριογράφος και θύμα της Αρμενικής Γενοκτονίας, ήταν από τους πρώτους επισκέπτες του ξενοδοχείου «Μπαρόν».

Στο δεύτερο όροφο του ξενοδοχείου έχουν διαμείνει πολιτικοί, ηγέτες κρατών και προσωπικότητες των γραμμάτων και της τέχνης: Ο Λώρενς της Αραβίας κοιμήθηκε τον Απρίλιο του 1914 στο δωμάτιο 202, ο βασιλιάς Φεϋζάλ ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Συρίας από το μπαλκόνι του δωματίου 215, η Αγκάθα Κρίστι (που υπάρχει η υπογραφή της στο βιβλίο επισκεπτών το έτος 1934) έγραψε το πρώτο μέρος του μυθιστορήματός της «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» στο δωμάτιο 203.

Στην Προεδρική Σουΐτα έχουν διαμείνει ο βασιλιάς Γουσταύος ΣΤ΄ της Σουηδίας, ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ της Αιγύπτου, ο πρώην πρόεδρος της Συρίας Χαφέζ Αλ Άσαντ, ο Σεϊχης Ζαϊντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν, ιδρυτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ντέιβιντ Ροκφέλερ.

Ανάμεσα σ’ άλλους διάσημους επισκέπτες περιλαμβάνονται: ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Θίοντορ Ρούζβελτ με τη σύζυγό του, ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο Αμερικανός αεροπόρος Τσαρλς Λίντμπεργκ, ο Βρετανός κατάσκοπος Κιμ Φίλμπυ, η Αγγλίδα συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας Φρέγια Σταρκ, ο Σαρλ ντε Γκωλ, η Αγγλίδα ηθοποιός Τζούλι Κρίστι και ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν.

Στη μεγάλη τραπεζαρία στο ισόγειο του ξενοδοχείου δίνονταν περίφημες δεξιώσεις προς τιμήν των επίσημων επισκεπτών του. Στον προθάλαμο είναι αναρτημένος μέσα σε γυάλινη θήκη ο υπογραμμένος από τον ίδιο - και απλήρωτος - λογαριασμός του Λώρενς της Αραβίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Arthur Clark: “Hotels with a History”, Saudi Aramco World, Volume 48, Number 4, Jyly/August 1997.
  • Kristin Helberg: “Hotel Baron in Aleppo: Spies, Nuns, Presidents and a Broken-Hearted Lover”, Qantara. de: Dialogue with Islamic World, 19 January 2006.
  • “SYRIA, LEBANON”, (Authors: Wolfgang Gockel, Helga Bruns), Nelles Guide, Nelles Verlag GmbH, Munich, Germany, First Edition 1998.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Hotel Baron στο Wikimedia Commons


Συντεταγμένες: 36°12′18″N 37°9′00″E / 36.20500°N 37.15000°E / 36.20500; 37.15000