Νόρμαν Μπέητς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ψυχώ - πρωταγωνιστής
Νόρμαν Μπέητς
Ψευδώνυμα "Νόρμα" Μπέητς
Φύλο Άνδρας
Καταγωγή Ευρωπαική-Αμερικανική
Σχέσεις Κα Νόρμα Σπουλ - Μπέητς (μητέρα)
Κυρία Έμμα Σπουλ (θεία)
Τζον Μπέητς (πατέρας)
Κόνστανς "Κόνι" Φορμπς (σύζυγος)
Εχθροί Γυναίκες
Χαρακτηριστικά Μαχαιρώνει τα θύματά του φορώντας τα ρούχα της μητέρας του.
Επιλεγμένο όπλο Κουζινομάχαιρο
Ηθοποιοί Άντονι Πέρκινς (Ψυχώ - Ψυχώ 4: Η Αρχή)
Χένρι Τόμας (Ψυχώ 4: Η Αρχή)
Βινς Βον (Ψυχώ 1998)

Ο Νόρμαν Μπέητς είναι ένα φανταστικό πρόσωπο, που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Ρόμπερτ Μπλοχ ως κεντρικός ήρωας στην νουβέλα του "Ψυχώ". Ο χαρακτήρας του είναι βασισμένος στον πραγματικό δολοφόνο Εντ Γκέιν. Στην ομώνυμη μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο, τον υποδύθηκε ο Άντονι Πέρκινς και αργότερα ο Βινς Βoν στο ριμέικ της ταινίας (1998).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόσο στην νουβέλα όσο και στην ταινία, είναι φανερό πως ο Νόρμαν ως παιδί υπέστη ψυχολογική καταπίεση από την μητέρα του, που προσπαθούσε να τον πείσει ότι οι γυναίκες είναι σατανικές. Οι δυο τους ζούσαν με πολλά προβλήματα έπειτα τον θάνατο του πατέρα του, αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Όταν ο Μπέητς όμως ήταν έφηβος, η μητέρα του γνώρισε έναν άντρα, κάνοντας τον να νιώσει τρομερή ζήλια. Τους δολοφόνησε με στρυχνίνη, αλλά στην συνέχεια, τον κυρίευσαν οι ενοχές. Στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να διαγράψει την ανάμνηση του εγκλήματος από το μυαλό του, αναπτύχθηκε μία νέα προσωπικότητα στο μυαλό του, αυτή της μητέρας του.

Στο βιβλίο του ο Μπλοχ, αναλύει κάθε πτυχή του πολύπλοκου χαρακτήρα του Νόρμαν. Ως "Νόρμαν" Μπέητς, είναι απλά ο μικρός γιος της μητέρας του και πρέπει να κάνει ό,τι εκείνη του πει. Ως "Νόρμα" Μπέητς, ντύνεται με τα ρούχα της, μιμείται την φωνή της, και σκοτώνει οποιονδήποτε προσπαθεί να μπει ανάμεσά της και στον "Νόρμαν", ειδικά νεαρές όμορφες γυναίκες. Η φυσιολογική πλευρά του εαυτού του είναι ένας συνηθισμένος ενήλικας, ιδιοκτήτης ενός μοτέλ, που φροντίζει τους πελάτες του.

Μετά τον φόνο της Μαίρυ Κρέιν (Μάριον Κρέιν στην ταινία) και του Μίλτον Άρμπογκαστ, ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ, συλλαμβάνεται από τις αρχές. Θεωρείται "τρελός" και στέλνεται σε ένα ψυχιατρείο, όπου η προσωπικότητα της μητέρας του υπερνικά τις δύο άλλες στο μυαλό του και κυριαρχεί: συμπεριφέρεται, μιλά και σκέφτεται ακριβώς όπως εκείνη.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εμφάνιση και ο χαρακτήρας του Νόρμαν μεταξύ του βιβλίου και της ταινίας διαφέρουν σε μερικά σημεία. Στην νουβέλα είναι ένας μεσήλικας, περίπου 45 ετών, κοντός και υπέρβαρος. Στην ταινία είναι περίπου 28 ετών, ψηλός, λεπτός και κομψός. Στην πραγματικότητα ο Άλφρεντ Χίτσκοκ αποφάσισε πως ήθελε οι θεατές να μπορέσουν να συμπαθήσουν τον Νόρμαν, γι'αυτό και τον παρουσίασε ως ένα "αγόρι της διπλανής πόρτας". Μία άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ νουβέλας και ταινίας είναι πως ο Μπέητς του Μπλοχ παρίστανε την μητέρα του μόνο όταν μεθούσε, ενώ του Χίτσκοκ άλλαζε προσωπικότητα χωρίς να έχει πιει αλκοόλ. Ο Νόρμαν Μπέητς μπορεί να ξεκίνησε ως ο ανταγωνιστής της ταινίας "Ψυχώ", τελικά όμως εξελίχθηκε στον βασικό πρωταγωνιστή των επόμενων έργων, ως ένα τραγικό θύμα ψυχικής ασθένειας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]