Ντράγκουτιν Ζελένοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντράγκουτιν Ζελένοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Драгутин Зеленовић (Σερβικά)
Γέννηση19  Μαΐου 1928
Τέμεριν
Θάνατος27  Απριλίου 2020
Νόβι Σαντ
Χώρα πολιτογράφησηςΣερβία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣερβικά[1]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Νόβι Σαντ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
διδάσκων πανεπιστημίου
πολιτικός κομισάριος
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Νόβι Σαντ
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΣοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντράγκουτιν Ζελένοβιτς (σερβικά : Dragutin Zelenović), γεννημένος στο Σίριγκ το 1928, καθηγητής στην σχολή τεχνικών επιστημών στο Νόβισαντ, μέλος της Σερβικής ακαδημίας και πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας.

Διετέλεσε πρύτανης του πανεπιστημίου του Νόβισαντ, καθώς και ένας εκπρόσωπος της SAP στη προεδρία της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας . Εξελέγη το 1987 μέλος της Σερβικής ακαδημίας επιστημών και τεχνών και το 1991 μόνιμο μέλος. Το 1991 έγινε μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος της Σερβίας.

Στην εθνική συνέλευση της 15ης Ιανουαρίου του 1991 εξελέγη ο πρώτος πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Σερβίας μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μετά από πρόταση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και μετά τη νίκη του σοσιαλιστικού κόμματος στις εκλογές του Δεκεμβρίου 1990.

Η κυβέρνηση Ζλένοβιτς μετά από διαδηλώσεις στο Βελιγράδι που διοργανώθηκαν από τον Βουκ Ντράσκοβιτς τον Μάρτιο του 1991 έχασε την υποστήριξη των κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Τον Ιούνιο του 1991 η αντιπολίτευση ζήτησε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησηςκαι ο Ζελένοβιτς στις 11 Δεκέμβριου του 1991 παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Ράντομαν Μπόζοβιτς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]