Ντανιίλ Κβιάτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ντανιίλ Κβίατ)
Ντανιίλ Κβίατ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Απριλίου 1994[1][2]
Ουφά[1]
ΠαρατσούκλιThe Torpedo
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσία[1]
Ύψος175 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΡωσικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά
Αγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταοδηγός αγώνων αυτοκινήτου[3]
οδηγός Φόρμουλα Ένα
Οικογένεια
ΣύντροφοςKelly Piquet (2017–2020)[4][5]
Ιστότοπος
en.kvyat.com
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντανιίλ Βιατσεσλάβοβιτς Κβιάτ (ρωσικά: Даниил Вячеславович Квят, γενν. 26 Απριλίου 1994, Ουφά) είναι Ρώσος οδηγός της Φόρμουλα 1. Ξεκίνησε την καριέρα του στο σπορ το 2014 με την Τόρο Ρόσο για το 2015 προήχθη στη Red Bull Racing.

Yποβιβασμός από την Τόρο Ρόσο το 2016[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Ρωσικό Γκραν Πρι του 2016, λίγο μετά την έναρξη του αγώνα ο Κβιάτ έριξε το μονοθέσιό του επάνω σ' εκείνο της Ferrari το οποίο οδηγούσε ο Γερμανός Σεμπάστιαν Φέτελ κι αυτό με τη σειρά του έπεσε επάνω στο άλλο μονοθέσιο της Red Bull το οποίο οδηγούσε ο Αυστραλός Ντάνιελ Ρικιάρντο. Εξ' αιτίας της σύγκρουσης ο Κβιάτ κι ο Φέτελ εγκατέλειψαν ενώ ο Ρικιάρντο συνέχισε όμως ο αγώνας του επηρεάστηκε και τερμάτισε εκτός της βαθμολογούμενης δεκάδας. Επειδή η Red Bull έφυγε από το Σότσι χωρίς βαθμούς, την Πέμπτη 5 Μαΐου 2016 συγκλήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας, συζήτησε το θέμα και όλα τα μέλη αποφάσισαν ομόφωνα απ' το επόμενο Γκραν Πρι στην Ισπανία να επιστρέψει ο Κβιάτ στην Τόρο Ρόσο και τη θέση του στη Red Bull να πάρει ο Ολλανδός Μαξ Φερστάπεν.

Διαμάχη με τον Σάινθ Τζούνιορ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις επίσημες δοκιμές κατάταξης του Καναδικού Γκραν Πρι του 2017, σημειώθηκε ένα επεισόδιο ανάμεσα στον Κβιάτ και στον έτερο οδηγό της Τόρο Ρόσο, τον Ισπανό Κάρλος Σάινθ Jr. Συγκεκριμένα λίγο πριν το τέλος της δεύτερης περιόδου, ο Σάινθ κάλεσε την ομάδα στον ασύρματο και κατηγόρησε τον Κβιάτ ότι δεν σέβεται τη συμφωνία για την απόκτηση πλεονεκτήματος μέσω slipstreaming.Ο Κβιάτ σε δηλώσεις του αντέδρασε οργισμένα.[6]

Στο Βρετανικό Γκραν Πρι του 2017 στην πίστα του Σίλβερστοουν, υπήρξε ένα νέο επεισόδιο ανάμεσα στον Κβιάτ και στο Σάινθ Jr. Συγκεκριμένα λίγο μετά την εκκίνηση του αγώνα, ο Κβιάτ πήγε να προσπεράσει το Σάινθ Jr όμως ένιωσε να 'χει υποστροφή κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει επάνω στον δέυτερο κι εκείνος με τη σειρά του να εγκαταλείψει. Ο Κβιάτ μπόρεσε και συνέχισε όμως στην πορεία οι Αγωνοδίκες του επέβαλαν ποινή διέλευσης απ' τα πιτ την οποία και εξέτισε.

Η αντικατάσταση του Κβιάτ από τον Πιερ Γκασλί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου του 2017, ανακοινώθηκε πως τη θέση του Κβιάτ στο μονοθέσιο της Τόρο Ρόσο τουλάχιστον για τα Γκραν Πρι Μαλαισίας και Ιαπωνίας θα πάρει ο Γάλλος Πιερ Γκασλί. Στις 16 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε πως Πιερ Γκασλί ο οποίος πήρε τη θέση του Κβιάτ στα Γκραν Πρι Σιγκαπούρης και Ιαπωνίας δε θα συμμετείχε στο Αμερικανικό Γκραν Πρι επειδή έπρεπε να πάει στην Ιαπωνία όπου θα γινόταν ο τελευταίος για το 2017 αγώνας του Ιαπνωικού Πρωταθλήματος Super Formula όπου διεκδικεί τον τίτλο κι ο Κβιάτ θα έπαιρνε πίσω τη θέση στο μονοθέσιο της ομάδας. Όμως στις 9 Οκτωβρίου είχε ανακοινωθεί από κείνο το Γκραν Πρι ο Ισπανός οδηγός της ομάδας Κάρλος Σάινθ Jr θα πήγαινε στη Renault Sports όπου θα έπαιρνε τη θέση του Βρετανού Τζόλυον Πάλμερ και πως έπρεπε να βρουν κάποιον άλλον να βάλουν στη θέση του. Λοιπόν ο Κβιάτ πήρε τη θέση του πίσω και στη θέση του Σάινθ Jr έβαλαν το Νεοζηλανδό Μπρέντον Χάρτλεϊ. Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Red Bull Χέλμουτ Μάρκο ανακοίνωσε πως η επιστροφή του Κβιάτ ήταν μόνο για το Αμερικανικό Γκραν Πρι. Στα 3 εναπομείναντα τα οποία θα γίνουν σε Μεξικό, Βραζιλία και Άμπου Ντάμπι, το οδηγικό δίδυμο της ομάδας θα είναι ο Πιερ Γκασλί και ο Μπρέντον Χάρτλεϊ.

Η απόσπαση του Κβιάτ στη Ferrari για το 2018[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 3 Νοεμβρίου του 2017 ο Πρόεδρος της Ferrari Σέρτζιο Μαρκιόνε ανακοίνωσε πως ο Κβιάτ θα πάει ως αποσπασμένος οδηγός σ' εκείνη την ομάδα για το Πρωτάθλημα του 2018. Το συμβόλαιο το οποίο υπέγραψε αναφέρει πως θα έχει θέση δοκιμαστή και αναπληρωματικού οδηγού και όχι ακόμα θέση κανονικού οδηγού αγώνων.

Επιστροφή του Κβιάτ στην Τόρο Ρόσο για το 2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2018 ο Αγωνιστικός Διευθυντής της Red Bull Χέλμουτ Μάρκο ανακοίνωσε πως ο Κβιάτ θα επιστρέψει κανονικά στην Τόρο Ρόσο για το Πρωτάθλημα του 2019 όπου θα πάρει τη θέση του Γάλλου Πιερ Γκασλί ο οποίος θα προαχθεί στη Red Bull όπου θ' αντικαταστήσει τον Αυστραλό Ντάνιελ Ρικιάρντο ο οποίος θα πάει στη Renault. Στο άλλο μονοθέσιο της ομάδας θα τοποθετηθεί ο Ταϊλανδός Αλεξάντερ Άλμπον.

Μετονομασία της Τόρο Ρόσο σε Άλφα Τάουρι απ' το 2020 και παραμονή εκεί πέρα του Κβιάτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 19 Νοεμβρίου του 2019 αποφασίστηκε ομόφωνα πως απ' το Πρωτάθλημα του 2020 η Τόρο Ρόσο θα μετονομαζόταν σε Άλφα Τάουρι καθώς έτσι ονομάζεται η εταιρεία ενδυμασίας της Ρεντ Μπουλ. Στην ομάδα παρέμεινε ο Κβιάτ και στο άλλο μονοθέσιο ο Πιερ Γκασλί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]