Ντίνος Λύτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η "βρύση του Κολομπότσου" στον ελαιώνα της Ιτέας. Εδώ πέθανε ο Ντίνος Λύτρας
Ντίνος Λύτρας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1923
Ιτέα Φωκίδας
Θάνατος29  Ιουλίου 1949
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααντιστασιακός

Ο Ντίνος Λύτρας (γεν. Ιτέα Φωκίδας 1923-29 Ιουλίου 1949, ψευδώνυμο "Λαός"), ήταν έλληνας αντιστασιακός. αριστερών πεποιθήσεων, τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του, από τα φοιτητικά του χρόνια έγινε μέλος της ΕΠΟΝ και ακολούθως εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Πολέμησε με γενναιότητα εναντίον των γερμανο-ιταλών κατά τη διάρκεια της κατοχής, κυρίως από τις τάξεις του ΕΛΑΝ

Μετά την Απελευθέρωση και τη Συμφωνία της Βάρκιζας, μπήκε στο στόχαστρο ακροδεξιών, παρακρατικών ένοπλων ομάδων, την περίοδο της "λευκής τρομοκρατίας" και καταδιωκόμενος, κατέφυγε στο βουνό. Έδρασε σε όλη την επαρχία Παρνασσίδας, επικεφαλής τμήματος του Δ.Σ.Ε. υπό τη γενικότερη ηγεσία του καπετάν-Διαμαντή.

Κατά την τελική φάση εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Εθνικού Στρατού στη Στερεά Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1949, παγιδεύτηκε τη νύχτα της 29ης Ιουλίου πέφτοντας σε ενέδρα σε μια βρύση έξω από την Ιτέα, όπου τον περίμεναν άνδρες της ομάδας "Μ.Α.Υ", κρυμμένοι μέσα σε βαρέλια, καθώς είχαν πληροφορίες για την κάθοδό του. Εκεί, ο Λύτρας αυτοκτόνησε με χειροβομβίδα για να μη συλληφθεί.

Το πτώμα του κακοποιήθηκε από τους αντιπάλους του, οι οποίο το περιέφεραν με ανοιχτό φορτηγό την επόμενη μέρα του θανάτου του, στα χωριά της περιοχής, ως τρόπαιο, όπως συνηθιζόταν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]