Ντίλι Πλάζα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 32°46′43″N 96°48′30″W / 32.77861°N 96.80833°W / 32.77861; -96.80833

Η Ντίλι Πλάζα (στη δεκαετία του 1990), πάνω το πορτοκαλί κτίριο η Αποθήκη σχολικών βιβλίων, κάτω δεξιά το ομοσπονδιακό ταχυδρομείο.

Η Ντίλι Πλάζα, ή Ντίλεϋ Πλάζα, (αγγλικά: Dealey Plaza), είναι η ιστορική πλατεία - πάρκο στο Ντάλας του Τέξας, στις ΗΠΑ στην οποία στις 22 Νοεμβρίου του 1963 δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Τζων Φ. Κέννεντυ κατά την επίσημη επίσκεψή του στην πόλη. Εκ του γεγονότος αυτού που συγκλόνισε τον κόσμο, τριάντα χρόνια αργότερα, το 1993, χαρακτηρίστηκε "Εθνικό ιστορικό σημείο - τόπος" της πολιτείας του Τέξας

Η εν λόγω πλατεία - πάρκο βρίσκεται στο δυτικό άκρο του κέντρου του Ντάλας, ή άλλως "Ντάουν Τάουν", έχοντας σχήμα τετράγωνου ρόμβου κατά διεύθυνση Βορρά - Νότου όπου η άνω δεξιά πλευρά ορίζεται από την λεωφόρο Χιούστον. Τη Ντίλι Πλάζα διασχίζουν τρεις κεντρικοί δρόμοι, η Ελμ στρητ, (ΒΔ), η Μαίιν στρητ (στο μέσον) και η οδός Εμπορίου (ΝΑ) όπου και οι τρεις συγκλίνουν σε ανισόπεδη "τριπλή υπόγεια διάβαση", όπως και χαρακτηριστικά ονομάζεται, κάτω από σιδηροδρομική γέφυρα η οποία και ορίζει την ΝΔ πλευρά της πλατείας.

Η διαμόρφωση της πλατείας Ντίλι ολοκληρώθηκε περί το 1940 κατόπιν δωρεάς του όλου χώρου από ευεργέτη επιχειρηματία. Οι ενδιάμεσοι χώροι μεταξύ των οδών που διατρέχουν την πλατεία διαμορφώθηκαν σε πάρκα στολισμένα αντιδιαμετρικά με πέργολες και ημικυκλικά περιστύλια. Το ΒΔ πάρκο ονομάζεται επίσης και πράσινος λόφος, (απ΄ όπου από κάποιες μαρτυρίες είχαν ριφθεί πυροβολισμοί κατά του Κέννεντυ). Στα δύο άνω άκρα της πλατείας δεσπόζουν δύο σημαντικά κτίρια, η Αποθήκη σχολικών βιβλίων του Ντάλας, απ΄ όπου και ρίχτηκαν οι κατά του Κέννεντυ πυροβολισμοί και το ομοσπονδιακό Ταχυδρομείο του Ντάλας, κατασκευής 1930. Αντίθετα τα δύο ΝΔ άκρα εκατέρωθεν της σύγκλισης των οδών αποτελούν ανοικτούς χώρους στάθμευσης οχημάτων. Η δε ονομασία της πλατείας δόθηκε προς τιμή του παλαιού εκδότη της τοπικής εφημερίδας "Ντάλας Μόρνινγκ Νιούς", Τζωρτζ Μπάνερμαν Ντίλι (1859 - 1946) για τον αγώνα που΄είχε δώσει για την αναμόρφωση του χώρου.

Η σύγχρονη εικόνα της Ντίλι Πλάζα δεν έχει αλλάξει από την εποχή της δολοφονίας του Κέννεντυ, παραμένοντας διατηρητέα. Στο χώρο της έχει τοποθετηθεί μνημειακή πλάκα σε κενοτάφιο που θυμίζει στους χιλιάδες επισκέπτες της, ετησίως, την "τραγωδία του Ντάλας" του 1963.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mondadori - Φυτράκης "Φοβερά Ντοκουμέντα - Η Τραγωδία του Ντάλλας" Αθήναι 1973

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]