Ντάνι Πεδρόσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ντάνι Πεντρόσα)


Ντάνι Πεδρόσα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Dani Pedrosa (Ισπανικά)
Γέννηση29  Σεπτεμβρίου 1985[1][2]
Σαβαδέλ[2]
ΚατοικίαΣαβαδέλ
Χώρα πολιτογράφησηςΙσπανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΚαταλανικά
Ισπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταmotorcycle development rider (από 2018)[3]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΧρυσό Μετάλλιο του Βασιλικού Τάγματος Αθλητικής Αξίας (2006)
MotoGP Hall of Fame (2018)
Ιστότοπος
danipedrosa.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντάνι Πεδρόσα (Daniel Pedrosa Ramal, 29 Σεπτεμβρίου 1985) είναι Ισπανός επαγγελματίας οδηγός μηχανών, και αγωνίζεται στο Moto GP. Γεννήθηκε το 1985 στο Σαβαδέλ της Ισπανίας που ανήκει στην Καστελάρ ντε Βάλε. Ο Ντάνι είναι ο νεότερος πρωταθλητής των 250 κυβικών. Ο Πεδρόσα έχει 1,58 ύψος και ζυγίζει 51 κιλά.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντάνι άρχισε για πρώτη φορά να οδηγεί μηχανή στα 4 του, και το πρώτο του μηχανάκι ήταν μια Italjet 50. Όταν άρχισε ερασιτεχνικά τον μηχανοκίνητο αθλητισμό σαν πρώτη μηχανή του χρησιμοποίησε μια Καβασάκι. Στα 9 του συμμετείχε στο Ισπανικό Πρωτάθλημα Μίνι-Μπάικ και τερμάτισε 2ος. Την επόμενη χρονιά τερμάτισε στην 3η θέση λόγω απουσιών επειδή είχε προβλήματα υγείας.

125[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2001 έκανε το ντεμπούτο του στα 125 κυβικά και συμμετείχε στο Κύπελλο Movistar. Ο Ντάνι παίρνοντας δύο νίκες τερμάτισε στην 3η θέση. Το 2003 κατάφερε να πάρει 5 νίκες και κατέκτησε το πρωτάθλημα έχοντας μαζέψει συνολικά 223 βαθμούς. Τότε ήταν 18 ετών. Μάλιστα την ίδια σεζόν ταλαιπωρήθηκε πολύ καθώς σε μια δοκιμή στην Αυστραλία έπεσε από τη μηχανή και έσπασε τους αστραγάλους του.

250[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 έκανε την εμφάνιση του στα 250 κυβικά αλλά δεν συμμετείχε κιόλας απο τον πρώτο αγώνα λόγω του προβλήματος στους αστραγάλους του. Αργότερα, νίκησε στη Νότια Αφρική, και από τότε νίκησε άλλες 6 φορές και τερμάτισε 13 φορές. Το 2005 νίκησε 8 αγώνες, αλλά ξανατραυματίστηκε πάλι σε δοκιμή στην Ιαπωνία αλλά αυτή τη φορά αντιμετώπισε προβλήματα στον ώμο.

Moto GP[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006 έφτασε στην κορυφαία κατηγορία των 990 κυβικών, στην κατηγορία Moto GP που είναι ίδια με τα προηγούμενα πρωταθλήματα. Τον Μάρτιο του 2006, την εποχή που έκανε το ντεμπούτο του τερμάτισε 2ος στην πατρίδα του, την Ισπανία. Δύο μήνες μετά, στην Κίνα, πήρε την πρώτη του νίκη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Dani Pedrosa στο Wikimedia Commons