Ντάγδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ιρλανδική μυθολογία, ο Ντάγδα είναι ο θεός της γης και κύριος της ζωής και του θανάτου. Ο Ντάγδα είναι ένας από τους πιο επιφανείς θεούς και αρχηγός των Τουάθα ντε Ντανάν. Έχει πολλές γνώσεις στη μαγεία, είναι ένας ατρόμητος πολεμιστής και ικανότατος τεχνίτης. Είναι γιος της θεάς Ντάνου και πατέρας της θεάς Μπρίγκιντ και του θεού Άνγκους. Γυναίκα του είναι η Μόρριγαν, με την οποία ζευγαρώνει την πρώτη μέρα του χρόνου.Ο Ντάγδα καθώς και οι θεότητες του πολέμου και της καταστροφής Μόρριγκαν,Μπαβ συνδέονταν με το εορταζμό του Σόουιν.Η κατοικία του βρισκόταν σε έναν λόφο κοντά στο ποταμό Μποίν,ο ποταμός θεοποιήθικε αναδύχθικε σε γυναίκα του Ντάγδα.

Ο Ντάγδα λέγεται ότι έχει υπερφυσικές δυνάμεις και όρεξη. Έχει στην κατοχή του ένα καζάνι (Cauldron) με απεριόριστη ποσότητα φαγητού, μια μαγική άρπα, με την οποία καλεί τις εποχές, κι ένα τεράστιο ρόπαλο, με τη μια άκρη του οποίου μπορεί να σκοτώσει εννιά ανθρώπους, αλλά με την άλλη άκρη μπορεί να τους επαναφέρει στη ζωή. Διέθετε επίσης δυο γουρούνια, απ' τα οποία το ένα μεγάλωνε, ενώ το άλλο ψηνόταν συνεχώς, καθώς και δέντρα πάντοτε γεμάτα με φρούτα.

Μια από τις προσωνυμίες του είναι Eochaid Ollathir, που σημαίνει Πατέρας των Πάντων. Ταυτίζεται συνήθως με τον ουαλικό θεό Gwydion και το γαλατικό θεό Sucellos.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Encyclopedia Mythica
  • Мифы Народов Мира,Энциклопедия 2 (1992),второе издание.