Νουέβο τάνγκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

To Nuevo tango είναι η εξέλιξη του παραδοσιακού Αργεντίνικου Τάνγκο. Nuevo στα ισπανικά σημαίνει «νέο». Συναντάται επίσης σαν neo tango ή modern tango.

Ένας πολύ σημαντικός κόμβος σε αυτή την αλλαγή σελίδας για τον αργεντίνικο χορό ήταν ο Άστορ Πιατσόλα, μια μουσική ιδιοφυΐα με αστείρευτο ταλέντο, που άνοιξε νέους δρόμους στην μουσική του Τάνγκο. Η μουσική του Πιατσόλα είχε έντονα εκφραστικά στοιχεία και ενέπνευσε πολλούς χορευτές. Το neo tango άρχισε να ανθεί μετά το 1983, όπου ο χορός ήρθε στο προσκήνιο και εμφανίστηκαν μεγάλοι χορευτές που εξέλιξαν τον χορό όπως οι Fabian Salas, Gustavo Naveira, Mariano frumboli και άλλοι.

Διαφορές παραδοσιακού και nuevo tango χορού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύγχρονο Τάνγκο άρχισε να παίρνει μορφή βασισμένο φυσικά στις ακλόνητες αρχές του παραδοσιακού.

Το Αργεντίνικο Τάνγκο πάντα βασιζόταν στην επικοινωνία, το πάθος και την φυσική. Στο παραδοσιακό Τάνγκο το ζευγάρι χορεύει κοντά και απλά, χωρίς να χωρίζεται συχνά. Στο σύγχρονο, η φυσική των σωμάτων φτάνει στα όρια τους, ενσωματώνοντας έντονα πετάγματα των ποδιών, αεροπλανικές κινήσεις κλπ. Είναι πιο εντυπωσιακό χωρίς να χάνει όμως την ουσία του.

Σύγχρονη μουσική Τάνγκο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ξεκίνημα της nuevo tango μουσικής το έκανε το 1955 ο Άστορ Πιατσόλα. Απο εκεί και μετά έχουν υπάρξει πολλοί συνθέτες που ενσωματώνουν διάφορα στοιχεία, όπως ηλεκτρονικούς ήχους, έντονα και ρυθμικά κρουστά κλπ. Δείγματα nuevo tango μουσικής είναι οι Gotan Project και το narco Tango του Carlos Libedinsky.

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]