Νότιες σλαβικές γλώσσες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νοτιοσλαβικές γλώσσες)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
   Χώρες με επίσημη μια Νότια σλαβική γλώσσα

Οι Νότιες σλαβικές γλώσσες αποτελούν μία απο τις τρεις γεωγραφικές ομάδες των Σλαβικών γλωσσών. Υπάρχουν σήμερα περίπου 30 εκατομμύρια ομιλητές αυτών των γλωσσών, κυρίως στα Βαλκάνια.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απαρτίζουν το Νοτιοσλαβικό διαλεκτικό συνεχές[ασαφές].

Παλαιοσλαβική-Σλαβονική γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη γραπτή Νοτιοσλαβική γλώσσα ήταν η Παλαιά Εκκλησιαστική Σλαβονική του 9ου αιώνα. Διατηρήθηκε ως λειτουργική γλώσσα σε κάποιες από τις Νοτιοσλαβικές Ορθόδοξες εκκλησίες.

Στη νότια σλαβική ομάδα και ιδιαίτερα στη βουλγαρική και στη σλαβομακεδονική ανήκει ακόμα αυτή που αναφέρεται ως παλαιοσλαβική, αλλιώς, αρχαία βουλγαρική, σλαβωνική[1] ή εκκλησιαστική σλαβική που είναι και η γλώσσα στην οποία έγινε η σλαβική μετάφραση της βίβλου από τον Κύριλλο και Μεθόδιο, τον 19ο αι. Η παλαιοσλαβική, ως γλώσσα της θρησκείας και της παιδείας, επηρέασε πολύ τη γραπτή γλώσσα των ορθοδόξων Σλάβων, ιδίως τη ρωσική. Οι Κροάτες, Σλοβένοι, Μαυροβούνιοι, Βόσνιοι και Ερζεγοβίνιοι όμως δεν ακολουθούν ως νοτιοσλάβοι ούτε το κυρριλικό αλφάβητο ούτε την παλαιοσλαβική.

Νοτιοσλαβική γλώσσα είναι και η Πομακική που ομιλείται στα βόρεια τμήματα των περιοχών Ξάνθης και Ροδόπης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κωνσταντίνος Τσιώπρος, Αναμνήσεις (Μελένοικο- Θεσσαλονίκη) σ. 40 «Η μετάστασις των σλαυοφώνων της περιφερείας Μελενοίκου είς το σχίσμα και η εισαγωγή της σλαυωνικής γλώσσης εις τας εκκλησίας δεν συνετελέσθη άμα τη ιδρύσει της βουλγαρικής εξαρχίας (1872)» ΙΜΧΑ 1992, GR ISS: 0073-862X

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]