Νομός Φθιώτιδος και Φωκίδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Φθιωτιδοφωκίδα (επίσημη ονομασία: Νομός Φθιώτιδος και Φωκίδος) υπήρξε για κάποια διαστήματα ένας από τους νομούς της Ελλάδας και ένας από τους δέκα πρώτους νομούς. Βρισκόταν στο κεντρικό μέρος της Ελλάδας. Ο νομός ήταν μια ένωση της Φθιώτιδας και της Φωκίδας. Πρωτεύουσά του νομού ήταν αρχικά η Άμφισσα και μετέπειτα η Λαμία.

Ο Νομός ιδρύθηκε για πρώτη φορά κατά τη διοικητική διαίρεση του τότε νεοσύστατου ελληνικού κράτους το 1833, αρχικά με την ονομασία "Νομός Φωκίδος & Λοκρίδος", ο οποίος περιελάμβανε τις μέχρι τότε επτά επαρχίες Σαλώνων, Γαλαξειδίου, Λιδωρικίου, Μαλανδρίνου, Ζητουνίου, Πατρατζικίου και Βουδουνίτσης.

Μετέπειτα ο νομός αυτός χωρίστηκε σε τέσσερις επαρχίες και Πρωτεύουσα του νομού ορίστηκε η Άμφισσα:

Επαρχία Έδρα Επαρχίας
Δωρίδος Λιδωρίκι
Λοκρίδος Ταλάντιον (Αταλάντη)
Παρνασσίδος Σάλωνα (Άμφισσα)
Φθιώτιδος Ζητούνιον (Λαμία)

Το 1836 - 1837 καταργήθηκε ο νομός, με την εισαγωγή του συστήματος διοικήσεων - υποδιοικήσεων, διαιρέθηκε στις διοικήσεις Φωκίδος και Φθιώτιδος και τις υποδιοικήσεις Δωρίδος και Λοκρίδος.

Το 1845 ιδρύθηκε εκ νέου ο παλαιός νομός, με την ονομασία "Νομός Φθιώτιδος και Φωκίδος", με την έδρα του νομού να μεταφέρεται στη Λαμία[1].

Το 1899 ο νομός διασπάστηκε σε δυο ξεχωριστούς νομούς και έτσι για πρώτη φορά ιδρύθηκαν δύο ξεχωριστοί νομοί, ο Νομός Φωκίδος (με έδρα την Άμφισσα) και ο Νομός Φθιώτιδος (με έδρα τη Λαμία), στον νομό Φθιώτιδας εντάχθηκε και η Επαρχία Δομοκού στον οποίο παρέμεινε μέχρι το 1909. Στο διάστημα 1909-1911 επανήλθε στον Νομό Λαρίσης και από το 1911 επανεντάχθηκε στον νομό Φθιώτιδας και παρέμεινε αμετάβλητη τα επόμενα χρόνια μέχρι την κατάργησή της το 1997.

Το 1909 με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας του 1909 δημιουργήθηκαν ξανά οι 16 νομοί και επανιδρύθηκε για δεύτερη φορά ο νομός Φθιώτιδος και Φωκίδος (Φθιωτιδοφωκίδος), με πρωτεύουσα νομού τη Λαμία.

Στις 31 Μαρτίου 1943 διασπάστηκε ξανά, αυτή τη φορά οριστικά μέχρι και σήμερα, με τον νομό Φωκίδας να αποτελείται από τις δύο επαρχίες (Παρνασσίδα και Δωρίδα), μέχρι την κατάργηση των επαρχιών και την ίδρυση των καποδιστριακών δήμων το 1997.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχείο Χατζίσκου~39~003». Ακαδημία Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2014. [νεκρός σύνδεσμος]