Νιντοκάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Νιντοκάι είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας που βασίζεται πανω σε Ιαπωνικές και άλλες πολεμικές τέχνες. Ανακαλυφθηκε από τον Δρ. Γκέρχαρντ Σινμπέργκερ στη Γερμανία και προσαρμόσθηκε σταδιακά στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, πράγμα που βρίσκει μεγάλη αποδοχή στην αστυνομία και τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.

νιν ντο κάι (Καντζί)

Το Νιντοκάι βοηθά με απλό, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο να τελειώσει ο μαχητής μια επίθεση ή να την αποφύγει, δηλαδή να επιβιώσει, με όσο το δυνατόν λιγότερο κίνδυνο. Η λέξη σχηματίζεται από τις ιαπωνικές λέξεις Νιν: καρδιά με αντοχή Ντο: δρόμος Κάι: σχολείο. Και οι τρεις λέξεις σχηματίζουν την πρόταση: Το σχολείο, όπου διδάσκεται ο επίμονος δρόμος.

Το Νιντοκάι είναι μέθοδος αυτοάμυνας. Τα πολεμικά αθλήματα (π.χ. Τζούντο) προσανατολίζονται τις περισσότερες φορές σε αγωνιστικά πρότυπα και περιορίζουν αυτόν που τα χρησιμοποιεί σε τεχνικές με χαμηλό κίνδυνο τραυματισμού. Πολλές πολεμικές τέχνες αφιερώνονται στη διατήρηση παραδοσιακών πολεμικών τεχνικών και διδάσκουν τρόπους μάχης από την εποχή των σαμουράι, κάτι που δεν μπορεί πιθανώς να μεταφερθεί αυτούσιο στη σημερινή εποχή.

Αυτή η θεμελιώδης κριτική γίνεται και στο Τζιτ Κουν Ντο από τον Μπρους Λη. Ωστόσο, οι ρίζες του Νιντοκάι βρίσκονται ξεκάθαρα στις ιαπωνικές Πολεμικές τέχνες. Από εδώ κατάγονται οι θεμελιώδεις τεχνικές (θέση-πτώση-αποφυγή) και οι τρόποι συμπεριφοράς (σεβασμός, ευγένεια, εθιμοτυπία). Συμπληρωματικες επιρροές προέρχονται επίσης από τη στρατιωτική αντίληψη της μάχης σώμα με σώμα, το Ζίου Ζίτσου, και την προστασία προσώπων. Δεν διδάσκονται μόνο τεχνικές για άοπλη μάχη (Τάι-Ζίτσου) αλλά και για μάχη με ή εναντίον όπλου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]