Νινζούτσου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νιντζούτσου)
Η λέξη "Νίντζα" στα Κάντζι

Το Νινζούτσου (ή και νιντζίτσου) ή Νινπό (ιαπωνικά: 忍術‎‎) αναφέρεται ως πολεμική τέχνη. Σε αυτήν την μορφή ιαπωνικής πολεμικής τέχνης το μυστικό είναι η στρατηγική, οι τακτικές που πρέπει να μάθει ασκούμενος και η ασυμβίβαστη μέθοδος στην οποία εξασκούνταν οι shinobi , γνωστοί και ως ninja. Αρχικά μάλιστα εξασκούνταν κρυφά αφού κανείς, εκτός απ’ τους νίντζα, δεν γνώριζε για την ανάπτυξη αυτής της τέχνης.

Φιλοσοφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ninjutsu ,ηλικίας 800 ετών, στηρίζει την ερμηνεία του στα ιδεογράμματα που έχουν χρησιμοποιήσει οι Ιάπωνες. Το nin (忍?) αποτελείται από δύο γράμματα. ha (刃?) που σημαίνει η άκρη του σπαθιού ενώ το kokoro (心?) σημαίνει καρδιά ή ψυχή. Μαζί και τα δύο ερμηνεύονται ως μυστικότητα, υπομονή, ενθάρρυνση. Jutsu (術?) σημαίνει τέχνη ή τεχνική. Ο θρύλος θέλει το ninjutsu ν΄ αναπτύσσεται από τους νίντζα σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν τις δύσκολες εποχές των πολιτικών αναταραχών στην Ιαπωνία. Τότε που οι σαμουράι θεωρούνταν επίγειοι Θεοί. Έτσι οι μέθοδοι που τελειοποίησαν οι «πατέρες» της τέχνης, οι οποίοι μάλιστα φρόντιζαν να εξωθούν τους εαυτούς τους στα άκρα, είναι συγκέντρωση πληροφοριών και τεχνικές αποφυγής εντοπισμού, μεταμφίεση, απόδραση, κρυφτό, παρασκευή εκρηκτικών και δηλητήριου καθώς και τοξοβολία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θρύλος θέλει το ninjutsu ν΄ αναπτύσσεται από τους νίντζα σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν τις δύσκολες εποχές των πολιτικών αναταραχών στην Ιαπωνία. Τότε που οι σαμουράι θεωρούνταν επίγειοι Θεοί. Έτσι οι μέθοδοι που τελειοποίησαν οι «πατέρες» της τέχνης, οι οποίοι μάλιστα φρόντιζαν να εξωθούν τους εαυτούς τους στα άκρα, είναι συγκέντρωση πληροφοριών και τεχνικές αποφυγής εντοπισμού, μεταμφίεση, απόδραση, κρυφτό, παρασκευή εκρηκτικών και δηλητήριου καθώς και τοξοβολία.

Η κατασκοπεία στην Ιαπωνία χρονολογείται από την εποχή του πρίγκιπα Σετόκου (572-622).[1] Σύμφωνα με το Shoninki, η πρώτη φανερή χρήση του ninjutsu κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής εκστρατείας έγινε κατά τη διάρκεια του πολέμου Genpei, όταν ο Minamoto no Kuro Yoshitsune επέλεξε πολεμιστές ως shinobi (ninja) κατά τη διάρκεια μιας μάχης.[2][3][4] Αυτό το χειρόγραφο συνεχίζει λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της εποχής Kenmu, ο Kusunoki Masashige χρησιμοποιούσε συχνά ninjutsu. Σύμφωνα με υποσημειώσεις στο χειρόγραφο αυτό, ο πόλεμος του Γκενπέι διήρκεσε από το 1180 έως το 1185 και η αποκατάσταση του Κενμού έγινε μεταξύ 1333 και 1336.[5] Το Ninjutsu αναπτύχθηκε πιθανότατα κατά την περίοδο Nanboku-te, χρησιμοποιήθηκε από σαμουράι που πολεμούσαν και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης και τελειοποιήθηκε μετά τον πόλεμο Onin και καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου Sengoku, όταν πολλοί ανερχόμενοι πολέμαρχοι σαμουράι χρησιμοποίησαν νίντζα για να συλλέγουν πληροφορίες και να διεξάγουν μυστικές επιχειρήσεις. επιδρομή στους εχθρούς σας.[6][7][8] Στο χάος που ακολούθησε τον Πόλεμο Ονίν, οι τζιζαμουράι της Κόκα και της επαρχίας Ίγκα άρχισαν να διεξάγουν ανταρτοπόλεμο για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους από τους ληστές, τους ληστές Γιαμαμπούσι και τις μεγαλύτερες δυνάμεις των σαμουράι. Οι τζιζαμουράι που ζούσαν στην Κόκα και την Ίγκα ήταν αυτάρκεις και δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις των κυβερνητών των περιοχών τους, όπου οι τοπικοί σαμουράι των δύο περιοχών δρούσαν ως de facto ανεξάρτητες συνομοσπονδίες - Koka και Iga ikki - και σχημάτισαν μια κοινή ένωση που διήρκεσε μέχρι την κατάκτηση της Κόκα από τον Όντα Νομπουνάγκα το 1574 και την κατάκτηση της Ίγκα το 1581.[9][10]

Πολλές διαφορετικές σχολές (ryu) δίδασκαν τις δικές τους μοναδικές εκδοχές του ninjutsu. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το Togakure-ryu, το οποίο ισχυρίζεται ότι αναπτύχθηκε αφού ένας ηττημένος σαμουράι πολεμιστής ονόματι Daisuke Togakure δραπέτευσε στην περιοχή Iga. Αργότερα ήρθε σε επαφή με τον πολεμιστή μοναχό Kain Doshi, ο οποίος του δίδαξε μια νέα αντίληψη για τη ζωή και τα μέσα επιβίωσης (ninjutsu).[11]

18 τομείς εκπαίδευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη συγκεκριμένη τέχνη 18 ικανότητες, 18 τομείς εκπαίδευσης αποτελούν τον οδηγό των αρχών πάνω στις οποίες βασίζεται η επιτυχία.

Seishin-teki kyōkō (πνευματική λεπτότητα, ευγένεια)

Taijutsu (άοπλη μορφή μάχης)

Kenjutsu (μάχη μεσπαθί)

Bōjutsu (μάχη με ραβδί)

Shurikenjutsu (εκτόξευση αστεριών)

Sōjutsu ( μάχη με λόγχη)

Naginatajutsu ( μάχη με naginata, ειδικό ξίφος)

Kusarigamajutsu (μάχη με kusarigama)

Kayakujutsu ( εκρηκτικά)

Hensōjutsu (μεταμφίεση)

Shinobi-iri (μέθοδοι αθόρυβων εισβολών)

Bajutsu ( ιππευτική δεινότητα)

Sui-ren (εκπαίδευση στο νερό)

Bōryaku (μέθοδοι τακτικής)

Chōhō ()

Intonjutsu (τεχνικές απόδρασης)

Tenmon (μετεωρολογία)

Chi-mon (γεωγραφία)

Για να καταφέρει όμως κάποιος να διακριθεί σε όλ’ αυτά ήταν σημαντικό η εκπαίδευση να ξεκινά σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα του βήματα. Από μωρό δηλαδή. Μέσα από παιχνίδια που σχεδιάστηκαν ειδικά γι αυτό το σκοπό, τα παιδιά απ’ τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους, μάθαιναν άοπλη μάχη, ξιφασκία, καμουφλάζ, αποδράσεις και άλλα.

Το Νιντζουτσου σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετές σχολές ninjutsu. Η Neoninja για παράδειγμα, είναι ένας όρος που αναφέρεται στις μοντέρνες σχολές που ισχυρίζονται ότι διδάσκουν στοιχεία ίδια με αυτά που δίδασκαν και οι νίντζα της Ιαπωνίας και σε όλο τον κόσμο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Ninjutsu στο Wikimedia Commons

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Prince Shotoku». jref.com. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024. 
  2. «Ninjutsu History». shinobijutsublog.wordpress.com. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024. 
  3. «Samurai Museum Japan». mai-ko.com. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024. 
  4. «Emergence of the Ryū». www.kogakure.de. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024. 
  5. «Shoninki: The Secret Teachings of the Ninja: The 17th-Century Manual on the Art of Concealment». books.google.com. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024. 
  6. «The History of Japanese Ninjas». www.thoughtco.com. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024. 
  7. «The Shocking Truth About Ninja Martial Arts (From Historical Documents)». www.wayofninja.com. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024. 
  8. «Ninjutsu: History & Popular Perception». www.martialconnection.com. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024. 
  9. «Oda Nobunaga». www.britannica.com. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024. 
  10. «The Greatest Ninja Battle in 1581». www.thoughtco.com. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024. 
  11. «The Ninja and Their Secret Fighting Art». books.google.com. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024.