Νικόλαος Φέξης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Φέξης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1906
Λευκάδα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπυγμάχος

Ο Νικόλαος Φέξης (Λευκάδα 1906 - ? ) ήταν Έλληνας ερασιτέχνης πυγμάχος σε μία εποχή κατά την οποία στην Ελλάδα δεν υπήρχε καν πρωτάθλημα πυγμαχίας και φέρεται ότι απέκτησε την πυγμαχική του παιδεία στο εξωτερικό. Αναφέρεται ως ο ένας από τους πέντε συνολικά πυγμάχους που αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 1896 έως την έναρξη του Β' Π.Π.[1]

Ο Φέξης πήρε μέρος με τα Ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ στην κατηγορία "μύγας".[2] Στον πρώτο γύρο απέκλεισε τον Χιλιανό Τζοσέ Τούρα και στον δεύτερο γύρο αποκλείστηκε χάνοντας από τον Μεξικανό Αλφρέντο Γκαόνα. Στους ίδιους αγώνες είχε συμμετάσχει στην πυγμαχία και ο Γεώργιος Κλάδης[3]. Στη σελίδα της ΕΟΦΠ (Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Πάλης), αναφέρεται στους ίδιους αγώνες και ως παλαιστής στην κατηγορία μυίγας[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ««Το αγωνιστικό«WHO IS WHO» των Ελλήνων Οlympians της πυγμαχίας», στο athlisis.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2014. 
  2. IOC. «Amsterdam 1928 508kg flyweight men Results - Olympic boxing». Olympics.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2021. 
  3. Nikolaos Fexis στο Sports-Reference.com[νεκρός σύνδεσμος]
  4. ««Η ελληνική πάλη στους Ολυμπιακούς Αγώνες» στην ΕΟΦΠ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2014. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]