Νικόλαος Κριεζώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Προτομή του Νικόλαου Κριεζιώτη στο Πεδίο του Άρεως στην Αθήνα.
Ο Νικόλαος Κριεζώτης. Ελαιογραφία

Ο Νικόλαος Κριεζιώτης ήταν Αρβανίτης οπλαρχηγός της ελληνικής επανάστασης στην Εύβοια.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικόλαος Κριεζώτης (1785-1853) ήταν από τους διαπρεπέστερους οπλαρχηγούς της επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Αργυρό, Βίρα, της επαρχίας Καρυστίας και πέθανε  στη Σμύρνη, όπου κηδεύτηκε στο ναό της Αγ. Φωτεινής.

 Γονείς του ήταν ο βοσκός Ισίδωρος και η Χρυσή Χαραχλιάνη και το πραγματικό του όνομα ήταν Νικόλαος Χαραχλιάνης. Επειδή, όταν ήταν παιδί, διέμενε με  την οικογένειά του στο χωριό Κριεζά της Εύβοιας, πήρε το όνομα Κριεζώτης, αν και υπέγραφε πάντα ως Γκριτζιώτης.[1]

Ο Κριεζώτης δεν πήρε καμιά μόρφωση και, πριν από την επανάσταση του 1821, εγκαταστάθηκε στην Κιουτάχεια της Μικράς Ασίας, όπου εργάστηκε ως επιστάτης και κεχαγιάς του πάμπλουτου Καραοσμάνογλου.  Η έκρηξη της Επανάστασης τον βρήκε στη φυλακή, γιατί είχε σκοτώσει σε φιλονικία έναν Τούρκο. Απέδρασε τότε μαζί με τον συγκρατούμενό του για απαγωγή  Βάσο Μαυροβουνιώτη, ο οποίος επίσης αναδείχτηκε οπλαρχηγός  της Επανάστασης, και πέρασε στην επαναστατημένη Ελλάδα.[2]   1. /users.uoa.gr/~nektar/history/3contemporary/fighters_1821.htm#%CE%93%CE%BF%CE%B2%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82 «Νικόλαος Κριεζώτης». http://www.eviaportal.gr/euboea_content.asp?ID=28663#sthash.HQFhqwGG.dpufhttp: /users.uoa.gr/~nektar/history/3contemporary/fighters_1821.htm#%CE%93%CE%BF%CE%B2%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82. 
  2. «Κριεζώτης». https://tatshs.wordpress.com/2009/06/14/κριεζωτησ/.