Νικολά Σωβέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικολά Σωβέν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Nicolas Chauvin (Γαλλικά)
Γέννηση1790
Κρουά-Σαπώ
Θάνατος19ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατιώτης

Ο Νικολά Σωβέν (Γαλλικά: Nicolas Chauvin) (πιθανόν γεννημένος στο Rochefort της Γαλλίας, περ. 1790) ήταν μια ημι-μυθική φιγούρα στρατιώτη και πατριώτη που υπηρέτησε στον Πρώτο Στρατό της Γαλλικής Δημοκρατίας και επακόλουθα στον Μεγάλο Στρατό (La Grande Armée) του Ναπολέοντα Α΄ Βοναπάρτη. Από το όνομά του προέρχεται ο όρος σωβινισμός.

Ο Σωβέν στρατολογήθηκε στην ηλικία των 18, και υπηρέτησε καλά και με τιμή. Ήταν γνωστό πως είχε τραυματιστεί 17 φορές στην υπηρεσία του έθνους, γεγονός που οδήγησε στην σοβαρή παραμόρφωσή του και στον ακρωτηριασμό του. Για την πίστη του και την αφοσίωσή του, ο ίδιος ο Ναπολέοντας του προσέφερε το Ξίφος της Τιμής και επίδομα 200 φράγκων.

Το διακεκριμένο πρακτικό της υπηρεσίας του Σωβέν και η αγάπη και αφοσίωσή του για τον Ναπολέοντα, που διήρκεσαν παρά το τίμημα που πρόθυμα πλήρωσε, του απέφεραν μόνο περίγελο και γελοιοποίηση στην μετα-Ναπολεόντεια Γαλλία. Το έθνος είχε χάσει τον πρότερο ιδεαλισμό του, και ο παθιασμένος εθνικισμός είχε μειωθεί. Διακωμωδήθηκε σε διάφορα θεατρικά έργα που δημιουργήθηκαν για την αυθεντική Βοντβίλ (Vaudeville), συμπεριλαμβανομένου του La Cocarde Tricolore (Η Τρίχρωμη Κοκάρδα) (1831).

Μέσω των έργων στα οποία ο Σωβέν έγινε χαρακτήρας, επινοήθηκε ο όρος «σωβινισμός» ως περιγραφικός της υπερβολικής εθνικιστικής ζέσης.

Καθώς η ιστορική μορφή έγινε δραματική μορφή, της αποδόθηκαν πράξεις και γνωρίσματα που ήταν κατά πολύ ανακριβή. Μία παράσταση έλεγε πως γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1776 και εισήλθε στον Επαναστατικό Στρατό ως στρατολογημένος κατά τη διάρκεια του Βασιλείου του Τρόμου. Οι ψευδείς αυτές πληροφορίες διαδόθηκαν από κάποιους ιστορικούς μέσω της χρήσης αυτών των μυθοπλασιών ως δευτερεύουσες πηγές. Οι πιο κριτικοί σύγχρονοι ιστορικοί έχουν καταρρίψει αυτούς τους μύθους, αφήνοντας μια καλύτερη εικόνα του ανθρώπου ως πατριώτη.