Νικοκλής της Πάφου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικοκλής της Πάφου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος306 π.Χ.
Πάφος
Αιτία θανάτουαπαγχονισμός
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Πληροφορίες ασχολίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Πάφου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νικοκλής ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Πάφου στη Κύπρο. Ως βασιλιάς, ο Νικοκλής μετέφερε τη πρωτεύουσα του βασιλείου της Πάφου, από τη παλαιά στη νέα πόλη[1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικοκλής αναφέρεται ως ιδρυτής της Νέας Πάφου. Μετέφερε εκεί την πρωτεύουσα του βασιλείου λόγω του ότι η παλιά πόλη δεν είχε λιμάνι. Εισήγαγε στην πόλη τη λατρεία της Ήρας και εισήγαγε σταδιακά το ελληνικό αλφάβητο χρησιμοποιώντας το μαζί με το Κυπριακό συλλαβάριο.

Στον πόλεμο των διαδόχων του Μεγάλου Αλέξανδρου αρχικά υποστήριξε τον Πτολεμαίο. Στη συνέχεια όμως ο Νικοκλής κατηγορήθηκε ότι έκανε μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Αντίγονο και ο Πτολεμαίος έστειλε εναντίον του τους στρατηγούς Αργαίο και Καλλικράτη για να τον σκοτώσουν. Αφού πολιόρκησαν την Πάφο, ο Νικοκλής αναγκάστηκε να αυτοκτονήσει. Μόλις η γυναίκα του Αξιοθέα το έμαθε, σκότωσε τις ανύπαντρες κόρες της και το ίδιο έκαναν και οι γυναίκες των αδελφών του Νικοκλή. Τέλος, οι αδελφοί του Νικοκλή έβαλαν φωτιά στο παλάτι. Αυτό το γεγονός το αναφέρει ο Διόδωρος αλλά οι σημερινές έρευνες το αμφισβητούν αποδίδοντας το γεγονός στον Νικοκρέοντα της Σαλαμίνας, πιστεύοντας ότι ο Διόδωρος είχε κάνει λάθος στο όνομα[2].

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βάσσου Καραγιώργη, Αρχαία Κύπρος, Μορφωτικό ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 1978

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η Ιστορία της Πάφου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2008. 
  2. Βάσσου Καραγιώργη, Αρχαία Κύπρος, Μορφωτικό ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 1978, σελίδα 119