Νησί του Φαραώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το νησί και το κάστρο

Το Νησί του Φαραώ (αραβικά : جزيرة فرعون) είναι νησί στο βόρειο κόλπο της Άκαμπα στην ακτή ανατολική της Αιγύπτου στην χερσόνησο του Σινά. Μαζί με την ακρόπολη της Αλ Γκουντί, επίσης, στην Αίγυπτο, η ακρόπολη στο νησί του Φαραώ προστέθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ στα Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στον ενδεικτικό κατάλογο στις 28 του Ιουλίου του 2003, λόγω της παγκόσμιας πολιτιστικής αξίας του.

Λόγω της θέσης του κοντά στην Ιορδανία και το Ισραήλ το νησί και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι του έχουν γίνει δημοφιλές αξιοθέατο για τους τουρίστες.

Κάστρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον 11ο αιώνα σταυροφόροι για την υπεράσπιση της διαδρομής μεταξύ Καΐρου και της Δαμασκού έχτισαν πάνω στο νησί φρούριο γνωστό σαν "Île de Graye". Στα αραβικά χρονικά της εποχής αναφέρεται πόλη με το ίδιο όνομα σε ένα νησί στην απέναντι πλευρά του κόλπου, πιθανότατα το σημερινό κάστρο. Τον χειμώνα του 1116 το νησί ήταν σχεδόν έρημο[1].

Τον Δεκέμβριο του 1170 ο Σαλαντίν κατέλαβε το νησί και ανακατασκεύασε την ακρόπολη και άφησε μια φρουρά εκεί. Τον Νοέμβριο του 1181 Ο Ρευνιόν του Σαντιγιόν πολιόρκησε το φρούριο και προσπάθησε να δημιουργήσει ναυτικό αποκλεισμό εναντίον των μουσουλμάνων υπερασπιστών του κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 1182 έως 1183. Ο αποκλεισμός επιχειρήθηκε από μόνο δύο πλοία και δεν ήταν επιτυχής. Μέχρι τον 13ο αιώνα όταν ο προσκυνητής "Θίετμαρ" πέρασε από το νησί το 1217, ολόκληρος ο χώρος ήταν ένα ψαροχώρι και κατοικείται από μουσουλμάνους και αιχμάλωτους Φράγκους. Ο Μαμελούκος κυβερνήτης της πόλης της Άκαμπα έζησε στην ακρόπολη μέχρι κάποια στιγμή τον 14ο αιώνα, γύρω στο 1320, όταν η έδρα του κυβερνήτη μεταφέρθηκε στην ίδια την πόλη[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Pringle, Denys (2006). «Aila and Ile de Graye». Στο: Alan V. Murray, επιμ. The Crusades: An Encyclopedia. 1. Santa Barbara, California: ABC-CLIO, σσ. 23. OCLC 70122512. http://books.google.com/books?id=6cSXSgAACAAJ.