Μπράβα (Πράσινο Ακρωτήριο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νησί Μπράβα)
Αυτό το λήμμα αφορά το νησί στο Πράσινο Ακρωτήριο. Για το νησί στη Κόστα Ρίκα, δείτε: Ίσλα Μπράβα.
Μπράβα
Brava
Άποψη του νησιού Μπράβα
Γεωγραφία
Συντεταγμένες14°52′N 24°42′W / 14.87°N 24.7°W / 14.87; -24.7
Νησιωτικό σύμπλεγμαΣοταβέντο
Έκταση67 km²
Υψόμετρο976 μ
Υψηλότερη κορυφήΜόντε Φοντάινας
Χώρα
ΔήμοςΜπράβα
Μεγαλύτερη πόληΝόβα Σίντρα
Δημογραφικά
Πληθυσμός6.724
Πυκνότητα100 /χλμ2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Μπράβα (πορτογαλικά: Brava, άγριος) είναι ένα νησί του Πράσινου Ακρωτηρίου. Το νησί είναι το μικρότερο κατοικημένο νησί της χώρας. Το νησί βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νότιου συμπλέγματος νησιών της χώρας, το Σοταβέντο. Το νησί κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1540, ενώ ο πληθυσμός του αυξήθηκε σημαντικά μετά από την έκρηξη του Πίκο ντε Φόγκο το 1675, στο γειτονικό νησί Φόγκο. Το νησί είναι το πιο πράσινο της χώρας και η οικονομία του βασίζεται κυρίως στον αγροτικό τομέα. Το νησί αποτελεί όλο ένα δήμο, το δήμο Μπράβα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2005, το νησί έχει 6.724 κατοίκους, το μικρότερο πληθυσμό από όλα τα νησιά.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του Μπράβα

Το νησί έχει διαστάσεις 10 επί 9 χιλιόμετρα. Βρίσκεται στην απάνεμη πλευρά του τεράστιου ηφαιστείου Φόγκο, στο δυτικότερο άκρο των νήσων Σοταβέντο. Το νησί θεωρείται ολόκληρο ένα στρωματοηφαίστειο. Δεν έχουν καταγραφεί εκρήξεις στους ιστορικούς χρόνους στο Μπράβα, αλλά μικρές σεισμικές δονήσεις δείχνουν ότι μία έκρηξη μπορεί να είναι πιθανή στο μέλλον. Ψηλότερη κρουφή είναι η Μόντε Φοντάινας, με υψόμετρο 976 μέτρα.

Στα βόρεια του Μπράβα, βρίσκονται δύο νησία και τέσσερις βραχονησίδες, τα Ιλέους Σέκος ή Ιλέους ντο Ρόμπο. Από αυτά είναι τα δύο νησία Ιλέου ντε Σίμα και το Ιλέου Γκράντε, το μεγαλύτερο, με έκταση 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα νησία είναι όλα ακατοίκητα.

Η μεγαλύτερη πόλη του νησιού είναι η Νόβα Σίντρα, η οποία έχει περίπου 1.800 κατοίκους. Άλλοι μεγάλοι οικισμοί είναι η Νόσσα Σενιόρα ντο Μόντε, η Φούρνα, το λιμάνι του νησιού, η Φάγια ντε Άγκουα και η Κατσάσο. Δρόμοι συνδέουν μεταξύ τους τα χωριά.

Μετακινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο νησί λειτουργεί από το 1992 αεροδρόμιο, όμως η αεροπορική σύνδεση διακόπηκε το 2004 εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Μέχρι πρόσφατα, η Μπράβα συνδεόταν με το Φόγκο με ένα πρωήν αλιευτικό σκάφος, ενώ σήμερα το νησί συνδέεται με την Πράια και το Φόγκο με ένα καταμαράν μεγάλης ταχύτητας, το Κριολα της εταιρίας Cabo Verde Fast Ferry. Το πλοίο δένει στη Φούρνα, το κύριο λιμάνι του νησιού.