Νεχώ Α΄ της Αιγύπτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νεχώ Α΄)
Νεχώ Α΄ της Αιγύπτου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος664 π.Χ.
Μέμφις
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑρχαία αιγυπτιακή γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΨαμμήτιχος Α' της Αιγύπτου
ΓονείςΤεφνάκτ Β΄
Οικογένειαεικοστή έκτη δυναστεία Φαραώ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νεχώ Α΄ της Αιγύπτου ήταν κυβερνήτης – πρίγκιπας της αιγυπτιακής πόλης της Σαΐδος από το 672 π.Χ. ως το 664 π.Χ. και ο πρώτος τοπικός βασιλιάς της δυναστείας της Σαΐδος ή 26ης δυναστείας της Αιγύπτου σύμφωνα με τον Μανέθωνα. Σύμφωνα με έναν πάπυρο ο πατέρας του ήταν κάποιος τοπικός βασιλιάς με το όνομα Τεφνάκχτ Β΄, αναφέρεται βασικά σε Ασσυριακά έγγραφα τα οποία λένε ότι τοποθετήθηκε υποτελής βασιλιάς της Αιγύπτου από τον Σαρδανάπαλο το 664 π.Χ. Οι ισχυροί Κουσίτες εκείνη την εποχή με τον βασιλιά τους Τανταμανί ήθελαν να αποσπάσουν την Αίγυπτο από τους Ασσυρίους επιτέθηκαν στον Νεχώ Α΄ το 664 π.Χ. ο οποίος βρήκε τον θάνατο στην μάχη. Οι Ασσύριοι αντεπιτέθηκαν στην συνέχεια και ανακατέλαβαν την Αίγυπτο. Ο γιος του Νεχώ, Ψαμμήτιχος Α΄, ιδρυτής της 26ης δυναστείας Φαραώ της Αιγύπτου, θα ενοποιήσει ξανά την αρχαία Αίγυπτο σε ένα ισχυρό βασίλειο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Olivier Perdu, 'De Stéphinatès à Néchao ou les débuts de la XXVIe dynastie(From Tefnakht II to Necho and the start of the 26th Dynasty)', CRAIBL 2002, pp. 1215-1244
  • Kim Ryholt, ‘King Necho I son of king Tefnakhte II’, Von Theben nach Giza. Festmiszellen für Stefan Grunert zum 65. Geburtstag, edited by F. Feder, L. Morenz, and G. Vittmann, Göttinger Miszellen Beihefte 10, Göttingen 2011, pp. 123-127.