Νεφερτίτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πολύχρωμη προτομή της Νεφερτίτης, ανακαλύφθηκε από τον Ludwig Borchardt, και αποτελεί μέρος της συλλογής του Αιγυπτιακού Μουσείου του Βερολίνου.

Η Νεφερτίτη (περίπου 1370 - 1330 π.Χ.) ήταν σύζυγος του Φαραώ Ακενατών που το αρχικό του όνομα ήταν Αμενόφης Δ και το άλλαξε προς τιμή της λατρέιας του Θεού Ατόν . Η Νεφερτίτη και ο σύζυγος της ήταν γνωστοί για το ότι εισήγαγαν το μονοθεϊσμό στην Αιγυπτιακή θρησκεία. Πίστευαν μόνο στον θεό Ατόν (Άθωνα).

Η Νεφερτίτη ήταν επίσης γνωστή στην Αίγυπτο για την ομορφιά της. Ήταν περήφανη για τον μακρύ λαιμό της. Το όνομά της σημαίνει «έφτασε η όμορφη».

Είχε πολλούς τίτλους. Για παράδειγμα στο χώρο λατρείας Καρνάκ βρέθηκαν οι επιγραφές: η Κληρονόμος, η Αγαπητή, Κυρά της Άνω και Κάτω Αιγύπτου, Σύζυγος του Μεγάλου Βασιλιά, Κυρά των Δύο Χωρών και άλλες.

Έγινε ευρύτερα γνωστή εξαιτίας της προτομής που βρίσκεται τώρα στο Neues Museum του Βερολίνου. Η προτομή της είναι ένα από τα έργα τέχνης της αρχαίας Αιγύπτου με τα περισσότερα αντίγραφα. Η φιλοτέχνησή του αποδίδεται στον γλύπτη Τούθμωσι και βρέθηκε στο εργαστήριό του. Η κατασκευή της προτομής δείχνει χαρακτηριστικά την κατανόηση που είχαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για τις διαστάσεις του ανθρώπινου προσώπου.

Μερικοί λόγιοι[1] υποστηρίζουν πως η Νεφερτίτη κυβέρνησε για μια σύντομη περίοδο μεταξύ του θανάτου του συζύγου της και την ενθρόνιση του Τουταγχαμόν με το όνομα Ankhkheprure Neferneferuaten. Πρόσφατες έρευνες θέτουν υπό αμφιβολία αυτόν τον ισχυρισμό.[2] Υπάρχει επίσης σύγχυση σε σχέση με τον συμβασιλέα γνωστό ως Smenkhkare ο οποίος ως ενθρονισμένος είχε το όνομα Ankhkheprure Smenkhkare.

Το 1912 ο Γερμανός Αρχαιολόγος Λουντβιχ Μπόχαρτ ανακάλυψε στην Ακενατόν, στα ερείπια της κατοικίας του γλύπτη Τούθμωσι, την προτομή της Βασίλισσας Νεφερτίτης, ένα πραγματικό αριστούργημα της Αιγυπτιακής τέχνης.

Όνομα Πατέρας Μητέρα Σύζυγος Παιδιά
Νεφερτίτη Άγνωστο Άγνωστο Ακενατόν Μεριτατόν, Μακετατόν, Νεφερνεφερουρέ, Ανκεζεναμούν, Σετεπενρέ, Νεφερνέφερουατέν Τασερίτ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  1. [1]. Ανακτήθηκε 31 Δεκεμβρίου 2008. Ο αιγυπτιολόγος Νίκολας Ριβς στο ντοκιμαντέρ «Νεφερτίτη - Η βασίλισσα της Αιγύπτου» υποστηρίζει αυτή τη θέση.
  2. [2](Αγγλικά). Η διαδοχή κατά την περίοδο του Ελ Αμάρνα.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nefertiti της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).