Νευροηθική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Νευροηθική είναι η τομή των επιστημών της Βιοηθικής με τις Νευροεπιστήμες. Ως αντικείμενο μελέτης έχει τις ηθικές, κοινωνικές και νομικές επιπτώσεις των τεχνολογικών επιτευγμάτων καθώς επίσης και των εφαρμογών τους οι οποίες προκύπτουν από την έρευνα των Νευροεπιστημών.

Το πεδίο της Νευροηθικής υπάρχει μόλις λίγα χρόνια ως αυτούσιο αναγνωρισμένο πεδίο στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Για τον λόγο αυτό είναι επισφαλές να οριοθετηθεί επακριβώς μιας και συνεχώς εξελίσσεται, δείχνοντας ότι τα όριά του κινούνται και διευρύνονται παράλληλα με τα όρια της τεχνολογίας. Ωστόσο μια πρώτη απόπειρα χαρτογράφησης την Νευροηθικής έλαβε χώρα στις 13 και 14 Μαΐου του 2002 στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.[1] Το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ υπό την αιγίδα του φιλανθρωπικού οργανισμού Dana Foundation, διοργάνωσε το συνέδριο "Neuroethics: Mapping the field" στο οποίο συμμετείχαν 150 επιστήμονες από τους τομείς των νευροεπιστημών, της βιοηθικής, της νομικής και αρμόδιους για τον σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής για να συζητήσουν το νέο αυτό πεδίο.

Πρώτος ο William Safire παρουσίασε τον όρο Νευροηθική, για να ορίσει την ηθικοκοινωνική διάσταση των θεμάτων που ανακύπτουν από την ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογικών εφαρμογών στις Νευροεπιστήμες.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2013. 


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]