Νεκταρία Καραντζή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νεκταρία Καραντζή
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Αυγούστου 1982
Νομός Λακωνίας
ΚατοικίαΠειραιάς
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΝομικός, Βυζαντινή Ψάλτρια, Τραγουδίστρια Παράδοσης, Πρωτοψάλτης

Η Νεκταρία Καραντζή (Λακωνία, 5 Αυγούστου 1982) είναι Ελληνίδα Νομικός με ειδικεύσεις στα θέματα Ποινικής Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Εκκλησιαστικού Δικαίου και βυζαντινή ψάλτρια - υμνωδός της ιερής θρησκευτικής μουσικής και της παραδοσιακής μουσικής. Χαρακτηρίζεται ως πρωτοπόρος της γυναικείας ψαλτικής τέχνης στην Ελλάδα, με διεθνές προφίλ [1][2][3][4][5] ενώ ίδρυσε τον πρώτο Σύνδεσμο Γυναικών Ψαλτριών.[6]

Πραγματοποιεί συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και παρουσιάζει διαλέξεις και σεμινάρια σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και ακαδημίες της Ευρώπης όπως η Ακαδημία Λιστ και το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, με πυρήνα τη βυζαντινή μουσική και την παραδοσιακή μουσική. Εκπροσωπώντας, χαρακτηριστικά, την Ελλάδα στον Καθεδρικό του San Vitale, στο πλαίσιο της διοργάνωσης των δρόμων της φιλίας του Φεστιβάλ της Ραβένα [7] έλαβε θετική κριτική από τα Ιταλικά Μέσα, με τη La Republica να σημειώνει[8]: «Η Νεκταρία Καραντζή αναβιώνει τη βυζαντινή μουσική… Στέκεται μόνη, σαν μια αρχαία ιέρεια, αποκαλύπτοντας στους θεατές τους θησαυρούς της βυζαντινής μουσικής». Παρουσιάζοντας δισκογραφικό έργο με τη φωνή της Καραντζή, ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αχιλλέας Χαλδαιάκης αναφέρει χαρακτηριστικά[9]: «… Ηδύτητα αναντίρρητα αναδύεται και πανθομολογούμενα διαχέεται από τη διαυγή και εσωστρεφή, τη θάλλουσα και αισθαντική ερμηνεία της Νεκταρίας Καραντζή, ερμηνεία ηχούσα ως η υποφητική εκείνη φωνὴ αὔρας λεπτῆς, όπου και το πνεύμα του θεού αναπαύεται»

Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει όχι μόνο βυζαντινούς ελληνικούς ύμνους και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, αλλά θρησκευτική μουσική σε γλώσσες όπως αραμαϊκά , ρουμανικά , ιταλικά , αραβικά [10] και παραδοσιακές μουσικές χωρών της Μεσογειου[11].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε να ψάλλει και να σπουδάζει βυζαντινή μουσική στα παιδικά της χρόνια, μετά από παραίνεση του Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτη, που ήταν πνευματικός της [12][13]. Ψάλλει σε αναλογία εκκλησιών και έχει δισκογραφία Βυζαντινής Μουσικής από πρώιμη παιδική ηλικία[14].

Έχει δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς με καθηγητή τον Δημήτρη Βερύκιο. Σπούδασε επίσης παραδοσιακό τραγούδι κοντά στον Χρόνη Αηδονίδη, με τον οποίο συνεργάστηκε για σειρά ετών σε συναυλίες και δισκογραφία, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά. Επιπλέον, φωνητική με τον Τενόρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Θάνο Πετράκη και την Ντίνα Γουδιώτη. Είναι και απόφοιτος της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στους τομείς Ποινικού Δικαίου, Εγκληματολογίας και Εκκλησιαστικού Δικαίου από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια του Harvard University στην πολιτική φιλοσοφία με καθηγητή τον Michael Sandel και στη Θεολογική Σχολή με θέμα "Christianity through its Scriptures".

Είναι πρόεδρος της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, ιδρύτρια και επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών και του Women in Byzantine Music Worldwide Association, με έδρα στην Αυστραλία. Επίσης, καλλιτεχνική Διευθύντρια της Μουσικής Σχολής Χρόνης Αηδονίδης[15] και χοράρχης του Γυναικείου Βυζαντινού συνόλου "Ψάλτριες" με μέλη ψάλτριες από όλη την Ελλάδα[16]

Διδασκαλία - Σεμινάρια - Ομιλίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει διδάξει σε εγχώρια και διεθνή σεμινάρια με θέμα τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και την παράδοση, μεταξύ των οποίων: στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Γαλλία), την Ακαδημία Μουσικής Φραντς Λιστ (Ουγγαρία)[17], στη Ρώμη[18] και στο Πανεπιστήμιο του Οβιέδο της Ισπανίας[19] . Έχει διδάξει βυζαντινή μουσική και παραδοσιακό τραγούδι σε διάφορα ωδεία των Αθηνών και του Πειραιά, όπως το Κεντρικό Ωδείο Κώστα Κλαββα και το Ωδείο της Μητρόπολης Πειραιώς, σε πολλά σεμινάρια και εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα, στη Σχολή και το Μουσικό Εργαστήρι του Χρόνη Αηδονίδη του Ωδείου Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών , ενώ είναι επίσης επισκέπτρια καθηγήτρια στην Ακαδημία της Ιταλίας Scuola Romana di Musica[20].

Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις λαογραφικού και νομικού περιεχομένου στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη σχέση Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, στη Νιρεγκιχάζα της Ουγγαρίας [21], στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, για τη νομική Θεώρηση της θέσης της γυναίκας στην ψαλτική τέχνη[22]κ.ά. Έχει πραγματοποιήσει μια ιδιαίτερη ομιλία για τη Λάκαινα γυναίκα στη Σπάρτη [23]. Επίσης καλείται συχνά να μιλήσει για τις εμπειρίες της μεγαλώνοντας κοντά στον Όσιο Πορφύριο[24][25].

Τηλεόραση – Κινηματογράφος – Ραδιόφωνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Έλαβε μέρος με βυζαντινούς ύμνους στην τηλεοπτική μουσική σειρά 7 εκπομπών «Επικράνθη» της ΕΤ1 με τον Χρόνη Αηδονίδη, τον Δημήτρη Βερύκιο, τον Γρηγόρη Βαλτινό και την Κοραλία Καράντη[26]
  • Μετείχε στη ραδιοφωνική παραγωγή «Μουσικοί Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» μαζί με τον Χρόνη Αηδονίδη, στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας (2006-2007)[27].
  • Επιμελήθηκε το soundtrack της Σερβικής ταινίας Inceljence (The Healing) του σκηνοθέτη Ivan Jovic, σε σενάριο Monja Milinkovic, παραγωγής της Cinammon Production[28][29]

Διακρίσεις – Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει βραβευθεί:

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • κασέτα: Ιησού Γλυκήτατε (εκδ. 1993) (βυζαντινοί ύμνοι με τον Γέροντα Πορφύριο, όπου η Νεκταρία ψάλλει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους).
  • κασέτα: Υμνήσωμεν πάντες θεοπρεπώς (εκδ. 1996) (βυζαντινοί ύμνοι με τον Γέροντα Πορφύριο, όπου η Νεκταρία ψάλλει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους).
  • κασέτα: Ευλογητός ο Θεός (εκδ. 1998) (βυζαντινοί ύμνοι με τον Γ.Πορφύριο, όπου η Νεκταρία ψάλλει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους).
  • κασέτα και cd: Προκαθάρωμεν εαυτoύς (εκδ. 2001) (βυζαντινοί ύμνοι με τον Γ. Πορφύριο, όπου η Νεκταρία ψάλλει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους).
  • κασέτα και cd: Μικρός Παρακλητικός Κανόνας (υπό έκδοση) (με τον Γ. Πορφύριο, όπου η Νεκταρία ψάλλει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους)
  • διπλό CD: Όταν οι Δρόμοι Συναντιούνται (εκδ. 2004, Μελωδικό Καράβι και Sony), με τον Χρόνη Αηδονίδη και τη Νεκταρία Καραντζή, με παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης και της Μ. Ασίας και βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους).
  • διπλό CD/DVD: ΕΠΙΚΡΑΝΘΗ (εκδ. 2006, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος), με τον Χρόνη Αηδονίδη και τη Νεκταρία Καραντζή, με βυζαντινούς ύμνους της Μ. Εβδομάδας, που ακουστηκαν στην σειρά της ΕΤ1 «Επικράνθη», παραγωγής 2005.
  • cd: Το δαχτυλίδι του αυτοκράτορα (εκδ. 2006, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος) το οποίο συνοδεύει το ομώνυμο βιβλίο της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη, στο οποίο συμμετέχει η Νεκταρία ερμηνεύοντας δύο τραγούδια σε μουσική του συνθέτη Γιώργου Βούκανου.
  • συλλεκτικό cd: 1936-2006: Αποστολική Διακονία/70 χρόνια προσφοράς στην Εκκλησία και τους λαούς του κόσμου (εκδ. 2006, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος), με βυζαντινούς ύμνους, όπου η Νεκταρία ψάλλει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους.
  • cd: Να τα πούμε; της Εστουδιαντίνας (2009) όπου η Νεκταρία τραγουδά τα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης με τον Χρόνη Αηδονίδη και τα παραδοσιακά κάλαντα της Ρόδου με τον Βασίλη Καζούλη.
  • συλλεκτικό cd Χρόνης Αηδονίδης, ο δάσκαλος της παράδοσης έκδ. περιοδικό Δίφωνο (Νοέμβριος 2009), όπου η Νεκταρία ψάλλει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια
  • συλλεκτικό cd Καλωσορίσατε (ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Συναυλία για 70 χρόνια Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με μουσική Γιώργου Βούκανου), όπου η Νεκταρία τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια (2009)
  • διπλό cd Άφραστον Θαύμα (Legend/7), μαζί με τον Χρόνη Αηδονίδη και τη Νεκταρία Καραντζή, με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους (2010)
  • Ύμνοι και Θρήνοι της Μ. Εβδομάδας (2011)
  • Ύμνοι και Τραγούδια για την Παναγία (2012)
  • Χριστουγεννιάτικοι Ύμνοι και Κάλαντα (2012)
  • Ανάστασις (2013)
  • Ύμνοι και τραγούδια για την Παναγία - Hymns & songs to the Mother of God (2015), προσωπικό διπλό άλμπουμ της Καραντζή, σε έκδοση του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Επιτροπής Μορφωτικων Υποθέσεων της Ιεράς Συνόδου, την οποία προλογίζει ο Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και μετέχουν φιλικά οι Χρόνης Αηδονίδης, Βασίλης Τσαμπρόπουλος και Marta Sebestyen[34]
  • Orientale Lumen II, (2015), έκδοση της BMC Records της Ουγγρικης Χορωδίας St Ephraim male choir, στο οποίο συμμετέχει η Καραντζή, ενώ συμμετέχουν επίσης οι Marta Sebestyen, Szabóki Tünde, Fokanov Anatolij, Dragoslav Pavle Aksentijević, o Επίσκοπος Hajdúdorogi, Kocsis Fülöp, η χορωδία NIKA, η γυναικεία χορωδία Barilli (Tasić Katalin) και η Ορθόδοξη χορωδία του Πατριαρχείου Μόσχας (Anatolij Grindenkó)[35][36]

Ο δίσκος έλαβε θετική κριτική από το περιοδικό «Choir and Organ» με ιδιαίτερη αναφορά στις φωνές των Sebestyen και Καραντζή [37]

  • Eleison (2016) στο οποίο η Καραντζή μετέχει με ερμηνεία ψαλμών του Δαβίδ σε μουσική Βασίλη Τσαμπρόπουλου. Εκδοση: Challenge Records, MSO Records[38]. Ο δίσκος έλαβε θετικές κριτικές στην Ευρώπη [39]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γυναίκες παίρνουν θέση στο ψαλτήρι και μαγεύουν». Καθημερινή. 
  2. «Στην Ακαδημία Λιστ η Νεκταρία Καραντζή για τη Βυζαντινή Μουσική». Ορθοδοξία News Agency. 10 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2020. 
  3. «Breves - Reformes.ch». 
  4. «За жената пионер в женското църковно пеене». 
  5. «Nektaria Karantzi - ΙΑSI BYZANTINE». 
  6. «Women in byzantine music». 
  7. Ogdoo.gr. «Η «Αθηναϊκή» Ραβέννα του Ricardo Muti». www.ogdoo.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  8. «Nektaria Karantzi riporta in vita la musica bizantina». Repubblica.it (στα Ιταλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  9. «Σπουδαίες παρουσίες στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της MSO». ogdoo.gr. 9 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. 
  10. «Αραμαϊκά, αραβικά, ρουμανικά, ιταλικά ιερά μέλη, ελληνικοί βυζαντινοί ύμνοι και αρχέγονοι θρήνοι της Μεσογείου ταξιδεύουν». Briefing News. 3 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. 
  11. «Ήχοι και θρύλοι της Μεσογείου». www.vgkareliascollection.com. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. 
  12. «Μεγαλώνοντας κοντά στον Άγιο Πορφύριο». Πεμπτουσία. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. 
  13. «Γυναίκα και Ψαλτική Τέχνη». Πεμπτουσία. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. 
  14. «Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΙΧΒΙΝ». Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. 
  15. «Μουσικό Εργαστήρι "Χρόνης Αηδονίδης"». Ορθοδοξία News Agency. 24 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2020. 
  16. «Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ». Women In Byzantine Music (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2020. 
  17. Μπέκας, Σωτήρης. «Ουγγαρία: "Το φως της Ανατολής" - Ημέρα 3η -». www.musicpaper.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  18. «Masterclass Βυζαντινής Μουσικής στη Ρώμη με τη Νεκταρία Καραντζή». www.jazzbluesrock.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  19. «Masterclass βυζαντινής μουσικής με τη Νεκταρία Καραντζή στο Πανεπιστήμιο του Οβιέδο της Ισπανίας». ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ. 23 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  20. «Σε Μουσική Ακαδημία της Ρώμης η λάκαινα Νεκταρία Καραντζή». notospress.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  21. Σωτήρης Μπέκας (27 Μαρτίου 2014). «Η Νεκταρία Καραντζή για την Βυζαντινή Εκκλησιαστική Τέχνη στην Ουγγαρία». www.musicpaper.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. 
  22. ««Μεγάλη η προσέλευση των Ψαλτριών στο 1ο Διεθνές Συνέδριο»». Ορθοδοξία News Agency. 24 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. 
  23. ««Λάκαινα, η γυναίκα σύμβολο» στο Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια πόλη»». Notos Press. 26 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  24. «Μεγαλώνοντας κοντά σε έναν Άγιο – Ομιλία της Νεκταρίας Καραντζή για τον γέροντα Πορφύριο». Το Ζωντανό Ιστολόγιο. 16 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. 
  25. «Κατάμεστο το Δημοτικό Θέατρο Λαμίας στην εκδήλωση αφιέρωμα για τον Άγιο Πορφύριο». [νεκρός σύνδεσμος]
  26. «ΕΠΙΚΡΑΝΘΗ Archives». ert.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2020. 
  27. Σπύρος Σταβέρης (23 Δεκεμβρίου 2012). «Αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη». Lifo. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. 
  28. «Οι ελληνικοί βυζαντινοί ύμνοι ταξιδεύουν και δισκογραφούνται στο εξωτερικό με τη Νεκταρία Καραντζή». CultureNow.gr. 9 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2020. 
  29. ««Isceljenje» – Νέα Σερβική ταινία με τη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή!». www.ogdoo.gr. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2020. 
  30. Κράλλης, Γρηγόρης (21 Μαρτίου 2020). «Η Νεκταρία Καραντζή στην «Αυλή των Χρωμάτων» 03.04.2020». Γραφείο Τύπου ΕΡΤ. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2020. 
  31. «Τιμητική βράβευση για το έργο της κορυφαίας Ελληνίδας Υμνωδού απο τις Φίλιστες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2020. 
  32. «Το Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια πόλη» αναγνωρίζει και τιμά την Νεκταρία Καραντζή!». Notos Press. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  33. «1o Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών & 1ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντινών Χορών «Η Αγία Καικιλία»». Ακαδημία Ορθολογικών Σπουδών Βόλου. 2 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. 
  34. «Ύμνοι και τραγούδια για την Παναγία». Ecclessia - Radio. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  35. ««Orientale Lumen II» με τη Νεκταρία Καραντζή». www.ogdoo.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  36. «Saint Ephraim Male Choir - Orientale Lumen II». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  37. «ORIENTALE LUMEN II». Agora Classica. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  38. «Eleison - Vassilis Tsabropoulos / Nektaria Karantzi» (στα Αγγλικά). Challenge Records International. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020. 
  39. «Byzantijnse liederen door Karantzi & Tsabropoulos». Music Frames. 3 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]