Ναχαβάντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τη σύγχρονη πόλη του Ιράν. Ο όρος «Αντιόχεια του Χοσρόη» ανακατευθύνεται εδώ. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Αντιόχεια (αποσαφήνιση).
Ναχαβάντ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ναχαβάντ
34°11′18″N 48°22′37″E
ΧώραΙράν
Διοικητική υπαγωγήCentral District
Πληθυσμός76.162 (2016)[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Ναχαβάντ (περσικά:نهاوند)[2], είναι πόλη και πρωτεύουσα της Περιοχής του Ναχαβάντ, της Επαρχίας του Χαμαντάντ στο Ιράν. Στην απογραφή του 2006 είχε 72.218 πληθυσμό σε 19.419[3]. Βρίσκεται στα νότια της πόλης του Χαμαντάν, ανατολικά του Μαλαγιέρ και βορειοδυτικά του Μπορουτζέρντ. Το Ναχαβάντ είναι μία από τις πιο παλιές πόλεις του Ιράν.

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε βιβλία και πηγές το όνομα της πόλης απαντάται με πολλές ορθογραφίες και ονόματα: αγγλικά: Nahavand, Nahavend, Nahawand, Nahaavand, Nehavand, Nihavand, Nehavend, παλιά Mah-Nahavand, Nemavand και Niphaunda, και στην αρχαιότητα: Λαοδίκεια (αραβικά: Ladhiqiyya) (στα αγγλικά επίσης και Laodiceia and Laodikeia), Λαοδίκεια της Μηδίας, Λαοδίκεια της Περσίας, Αντιόχεια της Περσίας, Αντιόχεια του Χοσρόη, και Αντιόχεια της Μηδίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφία του κάστρου το 1860.

Η τοποθεσία Tepe Giyan βρίσκεται στην περιοχή και περιλαμβάνει ζωγραφισμένα κεραμικά από τον 4.000 π.Χ.[4].

Η πόλη ιδρύθηκε από τον Δαρείος Α΄ στην Μηδία, μαζί με άλλες δύο πόλεις των Αχαιμενιδών Απάμεα και Ξέρξης (Στράβωνας xi. σ. 524, Ξέρξης "Λαοδικεία"). Ο Πλίνιος (vi. 29) την περιγράφει στα όρια της Μηδίας, και ότι (επαν)ιδρύθηκε από τον Ξέρξης Α΄.

Η πόλη ήταν το κέντρο της αυτοκρατορίας του Χορσόη Α΄. Μετά από στρατιωτικές αποτυχίες (περίπου το 540) που ακολούθησαν τη λεηλασία από αυτόν της Αντιόχεια της Μεγάλης το 538, αναγκάστηκε να μετονομάσει την πόλη σε "Αντιόχεια"[5].

Η τοποθεσία είναι το μέρος όπου δόθηκε η Μάχη του Χαμαντάντ το 642, η οποία ολοκλήρωσε την πτώση της Αυτοκρατορίας των Σασσανιδών και την Ισλαμική κατάκτηση του Ιράν. Κυβερνιόταν από τους Οθωμανούς από το 1589 ως το 1603 και μετά πάλι από το 1634 ως το 1730.

Άτομα από το Ναβαντάν περιλαμβάνουν τους Μπετζιαμίν Ναχαβαντί (Benjamin Nahawandi), ο οποίος ήταν κεντρική φιγούρα στην ανάπτυξη του Καραϊτικού Ιουδαϊσμού κατά τον Πρώιμο Μεσαίωνα, και τον αστρονόμο του 8ου αιώνα Αχμάντ Ναχαβαντί (Ahmad Nahavandi), ο οποίος δούλευε στην Ακαδημία του Γκοντισαπούρ. Ο ήρωας της Περσίας Πιρούζ Ναχαβαντί επίσης γεννήθηκε εδώ. Η πόλη κάποιες φορές αποκαλείται πόλη των μυστικών, επειδή κάτω από τη σημερινή πόλη βρίσκονται πολλές πόλεις.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ναχαβάντ επίσης δίνει το όνομά του στο μουσικό τρόπο (μακάμ) Nahwand στην Αραβοπερσική μουσική και Nihâvend (Νίχαβεντ) στην Κλασική Οθωμανική μουσική, το οποίο μέλος είναι διαδεδομένο και σε μεγάλο εύρος δυτικών μελωδιών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «جمعیت به تفکیک تقسیمات کشوری». (περσικά) Ανακτήθηκε στις 29  Οκτωβρίου 2023.
  2. Το Ναβαντάντ μπορεί να βρεθεί στο GEOnet Names Server σε αυτό το link, ανοίγοντας το Advanced Search box, βάζοντας "-3076227" στο "Unique Feature Id", και πατώντας "Search Database".
  3. «Απογραφή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, 1385 (2006)». Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (Excel) στις 11 Νοεμβρίου 2011. 
  4. Langer, William L., επιμ. (1972). An Encyclopedia of World History (5th έκδοση). Boston, MA: Houghton Mifflin Company. σελίδες 17. ISBN 0-395-13592-3. 
  5. To όνομά Αντιόχεια μπορεί επίσης να προήρθε από αυτούς τους ίδιους τους κατοίκους της Αντιόχειας της Μεγάλης που μετά το τρομερό καταστροφικό σεισμό του 526 και τη νέα καταστροφή της πόλης τους 12 χρόνια μετά το 538 από την επιδρομή των Περσών του Χοσρόη, πολλοί εξ αυτών βρήκαν στη νέα αυτή πόλη καταφύγιο. Η εποίκιση αυτή κρίθηκε μάλλον καταναγκαστική παρά ελεύθερη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άρθρο περιλαμβάνει κείμενο από το έργο του William Smith (ed), τώρα κοινό κτήμα, Dictionary of Greek and Roman Geography Laodiceia, Λονδίνο, 1854.