Ναυτία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ναυτία είναι μια δυσάρεστη, διάχυτη αίσθηση ανησυχίας και ενόχλησης, που συχνά θεωρείται ως παρόρμηση προς τον εμετό. Αν και δεν είναι οδυνηρή, μπορεί να είναι εξουθενωτική εάν είναι παρατεταμένο και έχει περιγραφεί ως τοποθετητής δυσφορίας στο στήθος, στην άνω κοιλιακή χώρα ή στο πίσω μέρος του λαιμού.[1]

Όπως ο πόνος, ο σκοπός της ναυτίας είναι να αποθαρρύνει το άτομο ή το ζώο να επαναλάβει αυτό που προκάλεσε τη δυσάρεστη κατάσταση. Η μνήμη του πόνου προκαλεί ασφαλέστερες ή εξοργιστικές ενέργειες. Η μνήμη της ναυτίας προκαλεί αποτροπιασμό απέναντι σε ότι είχε καταναλωθεί πριν τον εμετό, ακόμα και αν το τρόφιμο που καταναλώθηκε δεν ήταν η αιτία της ναυτίας.

Η ναυτία είναι ένα μη ειδικό σύμπτωμα, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει πολλές πιθανές αιτίες. Ορισμένες συχνές αιτίεςτης ναυτίας είναι η ασθένεια της κίνησης, η ζάλη, η ημικρανία, η λιποθυμία, η χαμηλή γλυκόζη στο αίμα, η γαστρεντερίτιδα και η τροφική δηλητηρίαση. Η ναυτία είναι παρενέργεια πολλών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας και της πρωινής ασθένειας στην πρώιμη εγκυμοσύνη. Η ναυτία μπορεί επίσης να προκληθεί από το άγχος, την απόρριψη και τη κατάθλιψη.[2][3][4]

Τα φάρμακα που λαμβάνονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της ναυτίας ονομάζονται αντιεμετικά. Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντιεμετικά στις ΗΠΑ είναι η προμεθαζίνη, η μετοκλοπραμίδη και η νεότερη αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική ονδανσετρόνη. Η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ναυσία,[5][6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Nausea». 
  2. «Stress symptoms: How stress affects your body and behavior». Mayo Clinic. 
  3. «Diagnostic Criteria: Clinical Guidelines for the Management of Anxiety». PubMed. 
  4. «Disease Information for Stress/Emotional/Physical: Clinical Manifestations». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2013. 
  5. ναυσία, Henry George Liddell, Robert Scott,.A Greek-English Lexicon, on Perseus
  6. ναυτία, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus