Ναυμαχία των Εχινάδων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναυμαχία των Εχινάδων
Λαμιακός πόλεμος
Χρονολογία323 π.Χ.
ΤόποςΕχινάδες νήσοι
ΈκβασηΝίκη των Μακεδόνων
Αντιμαχόμενοι
Αθήνα και αντι-μακεδονικός συνασπισμός
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
240 πλοία
110 πλοία
Απώλειες
60 πλοία

Η ναυμαχία των Εχινάδων πραγματοποιήθηκε το 323 π.Χ. ανάμεσα στους Αθηναίους με τον αντι-μακεδονικό συνασπισμό και τους Μακεδόνες στις Εχινάδες νήσους κατά τη διάρκεια του Λαμιακού πολέμου.

Προοίμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την έναρξη του Λαμιακού πολέμου, όλες οι πόλεις που δε συμπαθούσαν τη Μακεδονία και ήθελαν να απομακρύνουν τις μακεδονικές φρουρές βρήκαν την ευκαιρία με το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.). Όλες μαζί σχημάτισαν τον αντι-μακεδονικό συνασπισμό. Οι δύο παρατάξεις αντιμετώπισαν ή μία την άλλη στις Θερμοπύλες και συγκεκριμένα στην Ηράκλεια όπου οι Μακεδόνες και ο Αντίπατρος ηττήθηκαν από τον Αθηναίο στρατηγό Λεωσθένη. Μετά από αυτή τη νίκη πολλές ακόμη πόλεις-κράτη προσχώρησαν στον αντι-μακεδονικό συνασπισμό. Ο Αντίπατρος υποχώρησε κι οχυρώθηκε στη Λαμία.

Η ναυμαχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πόλεμος μεταφέρθηκε στη θάλασσα. Αρχηγός του αντι-μακεδονικού συνασπισμού ορίστηκε ο Αθηναίος ναύαρχος Ηετίων και οι Αθηναίοι του παρείχαν στόλο 240 πλοίων. Ο μακεδονικός στόλος όρισε αρχηγό τον Κλείτο το Λευκό, ο οποίος διέθετε 110 πλοία. Η αριθμητική υπεροχή του αθηναϊκού στόλου ήταν διαφαινόμενη, αλλά ο Κλείτος σύντομα ενισχύθηκε από τους Μακεδόνες και με άλλα πλοία. Ο αθηναϊκός στόλος στην αρχή συγκρούστηκε στην Αμοργό με τον μακεδονικό και ηττήθηκε. Μετά όμως οι δύο στόλοι συναντήθηκαν στις Εχινάδες νήσους όπου ο Κλείτος καταναυμάχησε τον Ηετίωνα και παρά την αριθμητική υπεροχή των Αθηναίων, οι τελευταίοι υπέστησαν μεγάλη ήττα.

Μετά τη ναυμαχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Αθηναίοι του Ηετίωνα αριθμούσαν απώλειες των 60 πλοίων. Πολλοί σύγχρονοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η ναυμαχία δεν έγινε στις Εχινάδες, αλλά στις Λιχάδες και ότι ο Διόδωρος Σικελιώτης έκανε λάθος. Η ναυτική υπεροχή των Αθηναίων μετά από αυτή την ήττα τους περιήλθε στα χέρια των Μακεδόνων. Ο Λαμιακός πόλεμος συνεχίστηκε με την πολιορκία της Λαμίας, όπου είχε καταφύγει ο Αντίπατρος, από τον αντι-μακεδονικό συνασπισμό, μετά τη μάχη της Ηράκλειας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Διόδωρος Σικελιώτης
  • Πόλεμος και Ιστορία, τεύχος 122, Νοέμβριος 2008