Νίκο Χούλκενμπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νίκο Χούλκενμπεργκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Nico Hülkenberg (Αγγλικά)
Γέννηση19  Αυγούστου 1987[1][2]
Έμεριχ αμ Ράιν[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία[1]
Ύψος184 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΟλλανδικά
Γερμανικά
Αγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταοδηγός αγώνων αυτοκινήτου[1]
οδηγός Φόρμουλα Ένα
Ιστότοπος
www.nicohulkenberg.net
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νίκο Χούλκενμπεργκ (γερμανικά: Nicolas «Nico» Hülkenberg, γενν. Έμεριχ Αμ Ράιν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στις 19 Αυγούστου 1987) είναι Γερμανός οδηγός της Φόρμουλα 1. Κατά διαστήματα εμφανίζεται και σε σύγχρονους αγώνες ως αναπληρωτής οδηγών κυρίως με την ομάδα της Mercedes-Petronas-AMG.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χούλκενμπεργκ γεννήθηκε στο Έμμεριχ αμ Ράιν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πρωτοεμφανίστηκε το 2010 με τη Γουίλιαμς, το 2011 δε συμμετείχε στο Πρωτάθλημα, απλώς ήταν αναπληρωματικός οδηγός και δοκιμαστής στη Σαχάρα Φορς Ίντια, το 2012 παρέμεινε στην ίδια ομάδα και προήχθη σε κανονικό οδηγό αγώνων και το 2013 βρίσκεται στη BMW Sauber F1 Team. Το 2014 πήγε και πάλι στη Σαχάρα Φορς Ίντια όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα(2016).

Μεταγραφή στη Renault F1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου του 2016 ο ιδιοκτήτης της Σαχάρα Φορς Ίντια Βιτζάι Μαλία είπε στο Χούλκενμπεργκ πως το συμβόλαιό του με την ομάδα θα λυθεί τα μεσάνυχτα εκείνης της μέρας και θα είναι ελεύθερος να πάει όπου αλλού θέλει. Λίγη ώρα μετά, ο Χούλκενμπεργκ υπέγραψε νέο πολυετές συμβόλαιο με τη Renault Sport και απ' το 2017 θα βρίσκεται στις τάξεις της.


Το ατύχημα το οποίο προκάλεσε ο Χούλκενμπεργκ στην εκκίνηση του Βελγικού Γκραν Πρι του 2018[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην εκκίνηση του Βελγικού Γκραν Πρι του 2018, ο Χούλκενμπεργκ χτύπησε από πίσω τον Ισπανό οδηγό της Μακλάρεν Φερνάντο Αλόνσο. Το μονοθέσιο του Ισπανού σηκώθηκε στον αέρα, πέρασε επάνω απο αυτό της Alfa Romeo-Sauber το οποίο οδηγούσε ο Μονεγάσκος Σαρλ Λεκλέρ και τα ελαστικά του άφησαν αποτυπώματα επάνω στο Halo. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψουν κι οι τρεις οδηγοί κι ο Αλόνσο στις δηλώσεις του είπε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να χάνει τα φρένα ένας οδηγός ο οποίος συμμετέχει στη Φόρμουλα 1; Οι αγωνοδίκες έκριναν ένοχο το Χούλκενμπεργκ και τον τιμώρησαν με ποινή 10 θέσεων στο επόμενο Γκραν Πρι στη Μόντσα της Ιταλίας. Ολοκληρώνω λέγοντας πως ήταν η 1η φορά που το Halo έσωσε τη ζωή ενός οδηγού και το είδαμε ζωντανά.

Αποχώρηση του Χούλκενμπεργκ απ' τη Renault και ένταξή του στη Racing Point ως αναπληρωματικού οδηγού και δοκιμαστή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2019 το Διοικητικό Συμβούλιο της Renault Sports αποφάσισε να λυθεί το συμβόλαιο του Χούλκενμπεργκ με την ομάδα τα μεσάνυχτα εκείνης της μέρας κι εκείνος απ' το 2020 να πάει να συνεχίσει την καριέρα του σε κάποια άλλη. Λοιπόν αυτό έγινε κι εκείνος στις 23 Δεκεμβρίου υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τη Racing Point στο οποίο όμως μπήκε ο όρος πως ακόμα δε θα' χει θέση επίσημου οδηγού αγώνων αλλά αναπληρωματικού οδηγού και δοκιμαστή. Σ' εκείνο το Πρωτάθλημα πήρε μέρος στα Γκραν Πρι Μεγάλης Βρετανίας και 70ής Επετείου ως αντικαταστάτης του Μεξικανού Σέρχιο Πέρες ο οποίος είχε βρεθεί θετικός στον COVID-19 και στο Γκραν Πρι του Άιφελ ως αντικαταστάτης του Καναδού Λανς Στρολ για τον ίδιο λόγο. Όταν στις αρχές του 2021 η Racing Point μετονομάστηκε σε Aston Martin, ο Χούλκενμπεργκ παρέμεινε εκεί πέρα με τον ίδιο ρόλο και τη χρονιά που διανύουμε(2022) πήρε μέρος στα Γκραν Πρι Μπαχρέιν και Σαουδικής Αραβίας τα οποία ήταν τα 2 πρώτα ως αντικαταστάτης του συμπατριώτη του Σεμπάστιαν Φέτελ ο οποίος επίσης είχε βρεθεί θετικός στον COVID-19. Τη θέση του Χούλκενμπεργκ στο μονοθέσιο της Renault πήρε ο Γάλλος Εστεμπάν Οκόν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Nico Hülkenberg στο Wikimedia Commons