Νίκος Καρμίρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νίκος Καρμίρης
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταραδιοφωνικός παρουσιαστής

Ο Νίκος Καρμίρης υπήρξε εκφωνητής και εμπορικός υπεύθυνος του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού της Ελλάδας και των Βαλκανίων, του Ραδιοφωνικού Σταθμού Θεσσαλονίκης (Χρίστου Τσιγγιρίδη). Ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες ραδιοφωνικούς εκφωνητές.

Απόφοιτος της Εμπορικής Σχολής, εργάζονταν στα γραφεία της Εφημερίδας Μακεδονία. Στα πλαίσια της συνεργασίας της εφημερίδας με το Ραδιοφωνικό Σταθμό, γνωρίστηκε με τον ιδρυτή του τελευταίου, Χρίστο Τσιγγιρίδη. Αυτός εντυπωσιάστηκε από τον ταχύ νου, την πρακτική σκέψη και την καθαρή φωνή του Καρμίρη και στα τέλη του 1936 τον ενέταξε στην ομάδα του ραδιοφωνικού σταθμού.

Ο Νίκος Καρμίρης, λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές του ραδιοφωνικού σταθμού, αποφάσισε να οργανώσει τις διαφημίσεις και κατά συνέπεια άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα έσοδα, εκ των οποίων ο ίδιος εισέπραττε μέρισμα σε ποσοστό 25%. Παράλληλα, ανέλαβε το λογιστήριο του σταθμού, κάνοντας απογραφές εσόδων-εξόδων, καθώς ο ίδιος ο ιδρυτής του σταθμού δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα χρήματα.

Ο Νίκος Καρμίρης επίσης συνέβαλε σημαντικά στην αναβάθμιση του προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού, κάνοντας συστηματικές εκφωνήσεις και προετοιμάζοντας τα δελτία ειδήσεων και με την βοήθεια των διευθυντών της Εφημερίδας Μακεδονία, Γιάννη Ιωαννίδη και Κώστα Δημάδη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πλέχοβα, Όλγα: Το πρώτο Ελληνικό ραδιόφωνο... και το πρώτο των Βαλκανίων, εκδ. Μπαρμπουνάκης 2002, ISBN 960-267-107-6
  • Κίσκιλας Παναγιώτης "Μέρες Ραδιοφωνίας", αυτοεκδ. Αθήνα 2003 ISBN 978-960-93-6151-4
  • Τυροβούζης, Νέστορας: Η εφημερίδα "Μακεδονία" και το "Ράδιο Τσιγγιρίδη", εκδ. University Studio Press 2005, ISBN 960-12-1440-2
  • Ραδιοτηλεόραση Νο 216(1244) 31 Μαρτίου-6 Απριλίου 1974
  • Δημοσιογραφία & Τύπος Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2008