Νήσος Γκεζίρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η νήσος Γκεζίρα φωτογραφημένη από την πλευρά της Ζαμάλεκ

Η Νήσος Γκεζίρα (αραβικά : لجزيرة) είναι νησί της Αιγύπτου στον ποταμό Νείλο στο σημερινό Κάιρο. Το νησί διοικητικά είναι χωρισμένο σε δύο περιοχές, στο νότιο τμήμα του είναι η Γκεζίρα και στο βόρειο η Ζαμάλεκ.

Βρίσκεται στο κέντρο του Καΐρου και την Πλατεία Ταχρίρ και συνδέεται με την υπόλοιπη πόλη κατά μήκος του Νείλου από τρεις γέφυρες. Από τον κυβερνήτη του 19ου αιώνα Χεντίγ Ισμαήλ αρχικά είχε ονομαστεί «Κήπος των φυτών» λόγω της μεγάλης συλλογής από εξωτικά φυτά που αποστέλλονται από όλο τον κόσμο[1].

Γνωστότερα ορόσημα της νήσου είναι ο Πύργος του Καΐρου (1960), το ψηλότερο από σκυρόδεμα κτίριο στην Αίγυπτο, χτισμένο κοντά στο Γκεζίρα Σπόρτιγκ Κλαμπ[2]. Η Όπερα της Αιγύπτου (1988), χτισμένη κοντά στον Πύργο του Καΐρου, και ένας από τους καλύτερους χώρους των τεχνών στη Μέση Ανατολή[3]. Το Πολιτιστικό κέντρο El Sawy (2003), που βρίσκεται κάτω από Γέφυρα της 15ης Μαΐου στο Ζαμάλεκ, είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα στην Αίγυπτο[4], ενώ η Γκεζίρα Σπόρτιγκ Κλαμπ (1882) είναι το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο στην Αίγυπτο[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]