Νέο Στάδιο Παναθηναϊκού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Botanikos Arena GEDC1138.JPG

Το μελλοντικό γήπεδο του Παναθηναϊκού βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή. Τα έργα του σταδίου άρχισαν το φθινόπωρο του 2008, και ο τόπος που χτίζεται το στάδιο είναι στον Βοτανικό της Αθήνας. Βέβαια, υπήρχαν πολλές φήμες πώς θα κατασκεύαζαν το νέο στάδιο στην τοποθεσία του παλαιού που βρίσκεται στην Λεωφόρο, αλλά υπήρχαν πολλές αντιδράσεις. Η σχεδίαση του γηπέδου προήλθε από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Μανουέλ Σαλγάδο.

Το στάδιο αρχικά θα ονομαζόταν Στάδιο Βοτανικού και θα έχει χωρητικότητα 45 με 46.000 θέσεις, τοποθετώντας το ως 2-ο μεγαλύτερο στάδιο στην Ελλάδα, μετά το Ολυμπιακό Στάδιο Αθήνας που έχει χωρητικότητα 69.618 θέσεων. Το στάδιο θα διαθέτει γήπεδο βόλεϊ όπου προφανώς θα είναι η έδρα της ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού, ενώ θα υπάρχουν και εγκαταστάσεις κολύμβησης, πόλο και τένις ενώ το 2012 προβλέπεται να γίνει και ένα γήπεδο μπάσκετ το οποίο θα διαθέτει 8.000 θέσεις.

Οι διαστάσεις του γηπέδου έχουν προβλεφθεί στα 105x68 μ. ενώ θα υπάρχουν 1.600 προβολείς. Οι αίθουσες των V.I.P θα έχουν εμβαδό 4.000 τετραγωνικά μέτρα ενώ η λεγόμενη Press Area θα καταλαμβάνει 500 τ.μ. με πλήρη εξοπλισμό. Οι σουίτες θα είναι 50 και θα μπορούν να φιλοξενηθούν 600 άτομα συνολικά. Στο πάρκινγκ υπάρχει χώρος για τα αυτοκίνητα που μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις 4.000 θέσεις. Η αίθουσα τύπου θα χωρά μέχρι και 100 άτομα.

Τελικώς το πλάνο για την ανέγρση του Σταδίου Βοτανικού ματαιώθηκε μετά από ασυμφωνείες που δημιουργήθηκαν μεταξύ του Παναθηναϊκού και τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένας λόγος που αποτράπηκε η κατασκευή του σταδίου ήταν ότι η περιοχή είχε κηρυχτεί ως υγροβιότοπος, φιλοξενώντας κορμοράνους σε συγκεκριμένη περίοδο.

Πολλά υπήρξαν ύστερα τα σενάρια για το μέρος πυ θα στεγαζόταν πλέον ο Παναθηναϊκός με επικρατέστερη την πρόταση του ενδιαφερόμενου για αγορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και προέδρου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος πρότεινε ως λύση την αποκλειστική χρήση ολόκληρου του ΟΑΚΑ για χρονική περίοδο 20 ετών.

Ανάπλαση του γηπέδου "Απόστολος Νικολαΐδης"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 10 Δεκεμβρίου 2013, το Παναθηναϊκό Κίνημα ανακοίνωσε την προτασή του για την ανάπλαση του γηπέδου "Απόστολος Νικολαΐδης". Τα στελέχη του Παναθηναϊκού Κινήματος μίλησαν για μια σύγχρονη Λεωφόρο 44.000 θέσεων με αλλαγμένη φορά, κατηγορίας ελίτ και κόστος 75 εκ. ευρώ. Οι άνθρωποι του Κινήματος τόνισαν ότι έχουν σαν πρότυπο το νέο γήπεδο της Μπιλμπάο.

Το καινούριο γήπεδο κατηγορίας Elite της UEFA θα είναι χωρητικότητας 44.000 θέσεων που σημαίνει ότι θα μπορεί να φιλοξενεί ένα τελικό Europa League καθώς υπάρχει μια μίνιμουμ απαίτηση 40.000 για ένα τέτοιο event. Και θα περιλαμβάνει 42 σουίτες, 1300 τετραγωνικά εστιατόριο, χωρητικότητας 120 ατόμων και μουσείο. 5 τηλεοπτικά στούντιο, αίθουσα VIP 600 ατόμων. Conference Room 160 θέσεων, 7.000 τετραγωνικά εμπορικών χρήσεων, 3 κόρνερ μπουτίκ, 10 καντίνες, 1000 θέσεις πάρκινγκ και εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό που περιλαμβάνουν κλειστό γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ 3.000 θέσεων, αίθουσες για τα αθλήματα της Πάλης, της Ξιφασκίας, της Άρσης Βαρών, Πυγμαχίας, Σκοποβολής. Αίθουσες για τα γραφεία του Ερασιτέχνη και της ΠΑΕ.

Η μετάβαση από και προς το γήπεδο γίνεται κυρίως με την χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως το μετρό όπου βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων και με τη χρήση οχημάτων. Το πάρκινγκ του γηπέδου μπορεί να φιλοξενήσει 1000 οχήματα ενώ σε ακτίνα 300 μέτρων άλλα είκοσι πάρκινγκ μπορούν να φιλοξενήσουν άλλα 1000 οχήματα επίσης. Η βασική πρόσβαση στον περιβάλλοντα χώρο γίνεται από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από την οδό Έλενας Βενιζέλου. Στα σημεία αυτά και μέσα στον περιβάλλοντα χώρο θα βρίσκονται τα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Η είσοδος εντός του γηπέδου θα γίνεται από 24 θύρες στο επίπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας .

Εσωτερικό του Γηπέδου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γήπεδο αναπτύσσεται σε δυο διαζώματα ενώ ο αγωνιστικός χώρος έχει βυθιστεί 8,5 μέτρα για να μην ξεπεραστεί το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο. Το ύψος του γηπέδου από το επίπεδο μηδέν όπου ορίζουμε το ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι 23 μέτρα. Η κάθε θύρα χωρίζεται σε δυο τμήματα προωθώντας το κοινό προς τρεις κατευθύνσεις. Μπροστά και κάτω για το χαμηλότερο διάζωμα και αριστερά και δεξιά προς τις σκάλες που οδηγούν στο ανώτερο διάζωμα. Σε συνδυασμό δε με το εύρος των θυρών πλάτος 4 μέτρων αποφεύγεται ο συνωστισμός. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στα άτομα με ειδικές ανάγκες το γήπεδο μπορεί να φιλοξενήσει αμαξίδια σε όλη την περίμετρό του. Στην διοικητική πλευρά του γηπέδου αναπτύσσεται ένας πύργος τεσσάρων επιπέδων. Στο πρώτο επίπεδο βρίσκονται 25 μπουθ και 5 τηλεοπτικά στούντιο. Στο δεύτερο και τρίτο επίπεδο υπάρχουν οι σουίτες των 12 ατόμων η κάθε μια. Στο τέταρτο επίπεδο βρίσκεται το εστιατόριο και το μουσείο. Η κίνηση μέσα στο μουσείο γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αναγκάζει τον επισκέπτη να είναι σε μόνιμη οπτική επαφή με το πέταλο όπου βρίσκεται η Θύρα 13 για να του θυμίζει ότι είναι κομμάτι της ζωντανής ιστορίας του Παναθηναϊκού. Στην ανατολική πλευρά στα επίπεδα -1 και -2 βρίσκονται οι εμπορικοί χώροι. Η υψομετρική διαφορά 5,5 μέτρων που υπάρχει στην οδό Κυριακού από το επίπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας επιτρέπει στο πρώτο επίπεδο των εμπορικών χώρων να έχει θεά προς το εξωτερικό του κτιρίου και φυσικό φωτισμό. Οι εμπορικοί χώροι θα απαρτίζονται από χώρους εστίασης, μια μεγάλη μπουτίκ και γενικές εμπορικές χρήσεις. Οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη που καταλαμβάνουν τον υπόγειο χώρο κάτω από το πέταλο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, φωτίζονται με την χρήση οπτικών ινών και μεθόδων ανάκλασης φυσικού φωτισμού.

Εξωτερικό του Γηπέδου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κέλυφος του γηπέδου είναι κατασκευασμένο από πάνελ σκυροδέματος 12 χιλιοστών που περιέχουν ιαλονύματα, υλικό που είναι αντιπυρικό 100% ανακυκλώσιμο λόγω των φυσικών στοιχείων του. Και έχει εξαιρετικές θερμομονωτικές ικανότητες. Η οροφή του γηπέδου καλύπτεται από 7.000 τετραγωνικά φωτοβολταϊκών τα οποία θα είναι ικανά τις ημέρες που το γήπεδο δεν θα χρησιμοποιείται να παρέχουν ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή για κοινωφελής σκοπούς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 37°59′10.22″N 23°41′26.88″E / 37.9861722°N 23.6908000°E / 37.9861722; 23.6908000