Νέα Φλογητά Χαλκιδικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°27′N 23°22′E / 40.450°N 23.367°E / 40.450; 23.367

(Νέα) Φλογητά
(Νέα) Φλογητά is located in Greece
(Νέα) Φλογητά
(Νέα) Φλογητά
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΝέας Προποντίδας, Τοπική Κοινότητα Φλογητών
Γεωγραφία
ΝομόςΧαλκιδικής
Υψόμετρο30 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος1.595
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας632 00

Τα Νέα Φλογητά, γνωστά κυρίως ως Φλογητά, ανήκουν στον Νομό Χαλκιδικής και βρίσκονται 52 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 6 χλμ. από τα Νέα Μουδανιά. Ο παραθαλάσσιος αυτός οικισμός, που ανήκει στον Δήμο Νέας Προποντίδας, είναι χτισμένος σε έναν λόφο 500 μέτρα από τη θάλασσα. Στο χωριό υπάρχει μεταξύ άλλων Δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο.

Τα Φλογητά έχουν 1.595 (απογραφή 2021) μόνιμους κατοίκους, με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες.Στην παραλία υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και πληθώρα από ταβέρνες, ταχυφαγεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, μπαρ και κλαμπ.

Η παραλία των Φλογητών είναι αμμώδης, με μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο, οργανωμένη με ναυαγοσωστική κάλυψη, η οποία έχει αποσπάσει Γαλάζια Σημαία επί σειρά ετών. Η θάλασσα, η οποία είναι μια από τις καθαρότερες θάλασσες του νομού, [1] είναι ιδιαίτερα ζεστή και το βάθος της αυξάνεται ομαλά, κάνοντάς τη ιδανική για όλες τις ηλικίες, ενώ υπάρχει και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Η ιστορία των Φλογητών ξεκινάει από τη Μικρασιατική καταστροφή. Το 1923, πρόσφυγες από τα Φλογητά ή Φλοϊτά (σημερινή ονομασία Suvermez) από την Καππαδοκία της Μ. Ασίας, συγκεντρώθηκαν και ίδρυσαν τα Νέα Φλογητά.

Αξιοθέατο είναι το μετόχι των Φλογητών, το οποίο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο λειτούργησε ως νοσοκομείο. Σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο αφού πρώτα έχει αναστυλωθεί.

Εκπαίδευση και πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Νέα Φλογητά λειτουργεί 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο καθώς και νηπιαγωγείο. Εκτός αυτού υπάρχει χορευτικός σύλλογος καθώς και ποδοσφαιρικός σύλλογος με το όνομα Θερμαϊκός Φλογητών.

Γλωσσικό ιδίωμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γλωσσικό ιδίωμα που μιλούσαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες κάτοικοι των Φλογητών, το οποίο ακόμα ομιλείται και είναι ευρέως γνωστό ως Καππαδοκική διάλεκτος, είναι ελληνικής προέλευσης με ευδιάκριτα στοιχεία αρχαίας ελληνικής διαλέκτου, και επιδράσεις της τουρκικής. Το γλωσσικό αυτό ιδίωμα περιγράφεται στο βιβλίο "Modern Greek in Asia Minor: a study of the dialects of Siĺli, Cappadocia and Phárasa, with grammar, texts, translations and glossary".[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]