Μύλοι του Γουαδαλκιβίρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μύλος Albolafia

Οι μύλοι του Γουαδαλκιβίρ είναι μύλοι στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ στην Κόρδοβα της Ισπανίας. Στις 30 Ιουνίου 2009 ανακηρύχθηκαν μνημεία Ανδαλουσιανής Ιστορικής Κληρονομιάς. Βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Κόρδοβας και είναι ότι έχει απομείνει από τα εμβληματικά μεσαιωνικά κτίρια, τα οποία έχουν διαφόρους βαθμούς ζημιάς. Μερικοί μύλοι αποκαταστάθηκαν και χρησιμοποιούνται πολιτιστικούς και τουριστικούς σκοπούς, όπως ο Μύλος της Ευτυχίας (Molino de la Alegría) όπου στεγάζεται το μουσείο παλαιοβοτανικής και βρίσκεται μέσα στο Βασιλικό Βοτανικό Κήπο της Κόρδοβας.

Τα ονόματα των μύλων είναι Albolafia, Alegría (Ευτυχία), Carbonell, Casillas, Emmedio, Lope García, Martos, Pápalo Tierno, San Antonio, San Lorenzo and San Rafael.[1]

Μύλος Albolafia[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μύλος Albolafia (Molino de la Albolafia ), επίσης γνωστός και ως μύλος Kulaib είναι βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, κοντά στη ρωμαϊκή γέφυρα της Κόρδοβας. Χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή και λειτουργούσε ως αλευρόμυλος. Ο Αμπντ-Αρ-Ραχμάν Β'τον 14ο αιώνα τον μετέτρεψε ώστε να μεταφέρει νερό στο γειτονικό παλάτι (Αλκαζάρ).[2] Αργότερα, το 1492, η Ισαβέλλα Α΄ κατά την παραμονή της στο Αλκαζάρ, αφαίρεσε τον τροχό[2] επειδή την ενοχλούσε ο θόρυβος. Ο μύλος Albolafia έχει ιστορική σημασία γιατί ήταν ο πρώτος στην Ευρώπη, όπου κατασκευάζονταν χαρτί απ' ευθείας και όχι εισαγόμενο από την Κίνα.

Μύλος της Ευτυχίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μύλος της Ευτυχίας

Ο μύλος της Ευτυχίας (Molino de la Alegría) βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του San Rafael στη δεξιά όχθη του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, μέσα στον Βοτανικό Κήπο της Κόρδοβας.[3] Είναι κτισμένος ανάμεσα σε δυο κανάλια και έχει 3 ορόφους. Στις 11 Ιουλίου 2002, αποκαταστάθηκε και προσαρμόστηκε από τον αρχιτέκτονα Juan Cuenca ώστε να λειτουργεί ως μουσείο παλαιοβοτανικής.

Έκθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]