Μπόρις Σαράφωφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπόρις Σαράφωφ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12 Ιουλίου 1872
Λιμπιάχοβο, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος28 Νοεμβρίου 1907
Σόφια, Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Τόπος ταφήςΚεντρικό Νεκροταφείο της Σόφιας
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΒουλγαρικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΒουλγαρικά
Σλαβομακεδονική[1]
ΣπουδέςΒουλγαρικό Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης
Εθνικό Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο Βασίλ Λέφσκι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός
πολιτικός[2]
επαναστάτης[2]
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΕσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕξέγερση του Ίλιντεν
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπόρις Πετρώφ Σαράφωφ (βουλγαρικά: Борис Петров Сарафов, 1872 - 1907) ήταν Βούλγαρος στρατιωτικός - επαναστάτης ένας από τους ηγέτες της ΕΜΕΟ, βουλγαρικού κομιτάτου που έδρασε στη περιοχή της Μακεδονίας επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την περίοδο 1894-1905.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σαράφωφ φέρεται να γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1872 στο χωριό Λιμπιάχοβο (σήμερα Ίλιντεν της Βουλγαρίας), του Άνω Νευροκοπίου (σημερινό Γκότσε Ντέλτσεφ της Βουλγαρίας)[3] επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εκπαιδεύτηκε αρχικά με έξοδα της βουλγαρικής Εξαρχίας στο σχολείο της γενέτειράς του, συνέχισε έπειτα στο βουλγαρικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και αργότερα εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή του νεοσύστατου Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας, στη Σόφια, από την οποία και αποφοίτησε το 1894. Παράλληλα μαζί με άλλους Βούλγαρους εθνικιστές συνέβαλε στην ίδρυση του Βουλγαρικού Επαναστατικού Κομιτάτου Μακεδονίας - Αλεξανδρούπολης που λίγα χρόνια μετά θα μετονομαστεί ΕΜΕΟ. Το 1899 ανέλαβε αρχηγός της οργάνωσης την οποία και διεύθυνε από τη Σόφια.

Ο Μπόρις Σαράφωφ σε μία τρομοκρατική δράση πυρπολώντας και σέρνοντας Αλβανούς άμαχους αιχμαλώτους

Φερόμενος υπό την κάλυψη του Πρίγκιπα Φερδινάνδου άρχισε να συγκροτεί ένοπλες ομάδες οι οποίες περιφέρονταν στη Μακεδονία για είσπραξη χρημάτων με αναγκαστικές εισφορές για τον αγώνα της οργάνωσης και παράλληλα για τον ολοκληρωτικό εκβουλγαρισμό των κατοίκων, πράξεις που θεωρήθηκαν αντίθετες της επίσημης βουλγαρικής κυβέρνησης με συνέπεια να συλληφθεί και να φυλακιστεί. Το 1902 εξελέγη μεταξύ των Ηγετών της ΕΜΕΟ. Συμμετέχοντας στην εξέγερση του Ίλιντεν προσπάθησε με τον Ντάμο Γκρούεφ να επανορθώσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης προς το πρόσωπό του αλλά απέτυχε.Επιτέθηκε σε ελληνικές πόλεις επιδιδόμενος σε σφαγές, λεηλασίες και άλλα. Τον ίδιο καιρό είχαν ξεσπάσει εσωτερικές έριδες στην Οργάνωση επί των τρόπων δράσης από άλλες φατρίες περισσότερο δημοκρατικές παρά εθνικιστικές. Αυτές αποτελούσαν την αριστερή πτέρυγα της Οργάνωσης της οποίας κύρια πρόσωπα ήταν ο Γιάνε Σαντάσκι και ο Χρήστο Σερνόπεφ.

Τελικά ο Σαράφωφ συνελήφθη από τους αριστερούς και στις 28 Νοεμβρίου του 1907 δολοφονήθηκε, μαζί με τον Ιβάν Γκαρβάνοφ, στη Σόφια, από τον Τοντόρ Πανίτσα έμπιστο πρόσωπο του Γιάνε Σαντάνσκι.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπόρις Σαράφοβ θεωρείται σήμερα από μεν τη Βουλγαρία Βούλγαρος, από δε την Βόρεια Μακεδονία, Σλαβομακεδόνας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.ΙΣτ΄, σελ.515.