Μπόνι Τάιλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπόνι Τάιλερ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Bonnie Tyler (Αγγλικά)
ΨευδώνυμοBonnie Tyler
Γέννηση8  Ιουνίου 1951[1]
Skewen
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Ιδιότητατραγουδιστής, τραγουδοποιός, τραγουδιστής-τραγουδοποιός[2] και μουσικός ηχογραφήσεων[3]
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςροκ, ποπ μουσική, κάντρι μουσική, soft rock και ποπ ροκ
Βραβεύσειςβραβείο Στάιγκερ
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μπόνι Τάιλερ (Bonnie Tyler, αληθινό όνομα Gaynor Hopkins, Σκιούεν του Νιθ, 8 Ιουνίου 1951) είναι Ουαλή τραγουδίστρια. Είναι γνωστή για την χαρακτηριστικά δυνατή και βραχνή φωνή της.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1975 έκανε το δισκογραφικό της ντεμπούτο με το single My, My honeycomb για την RCA Records, το οποίο όμως δεν μπήκε στα charts. Το δεύτερο της single Lost in France, μπήκε στο τοπ-τεν των βρετανικών pop charts. Η επιτυχία του δεύτερου single την οδήγησε στο πρώτο της προσωπικό άλμπουμ, το The world starts tonight, το 1977. Το άλμπουμ είχε μέτρια αποδοχή από το κοινό, αρκετή όμως για να οδηγήσει την καλλιτέχνιδα σε Ευρωπαϊκή περιοδεία. Λίγο πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ, υπέστη εγχείρηση φωνητικών χορδών και παρά τις συμβουλές του γιατρού της μίλησε πριν θεραπευτεί πλήρως, δίνοντας στην φωνή της μια χαρακτηριστική βραχνή χροιά. Αυτό έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι η καριέρα της σαν τραγουδίστρια είχε τελειώσει. Όπως αποδείχτηκε όμως με το επόμενο single της, το It's a heartache (1978), μπήκε ξανά στα charts, αυτή την φορά στο νούμερο 4 του UK pop charts και στο νούμερο 3 του US pop charts. Το επόμενο τραγούδι της, Sitting on the edge of the ocean, κέρδισε τον δέκατο διαγωνισμό τραγουδιού της Yamaha, στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

Το 1982, υπογράφει με την CBS και το επόμενο άλμπουμ της, το Faster than the speed of the night (1983), ήταν και ο μεγαλύτερος θρίαμβος της. Το άλμπουμ περιείχε το single Total eclipse of the heart, του συνθέτη Τζιμ Στάινμαν, που έμεινε στο νούμερο 1 στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο για τέσσερις εβδομάδες ταυτόχρονα. Το τραγούδι έφτασε στο νούμερο 1 πολλών χωρών στην Ευρώπη, την Ασία και την Ωκεανία. Το ίδιο το άλμπουμ πήγε αμέσως στο νούμερο 1 των charts στη Μεγάλη Βρετανία, κάνοντας την Μπόνι Τάιλερ την πρώτη γυναίκα καλλιτέχνη που το άλμπουμ της πήγε κατ' ευθείαν στην κορυφή, χαρίζοντας της έτσι και ένα ρεκόρ Γκίνες.

Η Μπόνι Τάιλερ σε κονσέρτο στις 27 Μαΐου 2006

Το 1984 κέρδισε το βραβείο Γκράμι καλύτερης ροκ τραγουδίστριας και προτάθηκε και για το βραβείο Γκράμι καλύτερης τραγουδίστριας, για το τραγούδι Here she comes, τραγούδι που συμπεριλαμβάνονταν στο soundtrack της επανέκδοσης του φιλμ Metropolis την ίδια χρονιά. Στα τέλη του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησε το single Holding out for a hero, που ακουγόταν στην ταινία Footloose και έφτασε στην κορυφή των airplay σε Ευρώπη και Αμερική. Ακολούθησε το άλμπουμ Secret dreams and forbidden fire, στο οποίο βρισκόταν ακόμα μια επιτυχία, το If you were a woman. Ο θρίαμβος των δυο άλμπουμ που έκανε με τον Τζιμ Στάινμαν δεν επαναλήφθηκε με το επόμενο άλμπουμ της Hide your heart, το οποίο αν και συγκέντρωνε τραγούδια από καταξιωμένους συνθέτες όπως ο Ντέσμοντ Τσάιλντ, και singles τα οποία έγιναν αργότερα επιτυχίες από άλλους καλλιτέχνες -όπως το The Best που τραγουδήθηκε ξανά από την Τίνα Τέρνερ και το Save up your tears από την Cher και αργότερα τους Ace of Base.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 αλλάζει εταιρία και υπογράφει με την γερμανική Ariola και κυκλοφορεί το άλμπουμ Bitterblue με μέτρια επιτυχία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Το 1992 συμμετέχει στο τραγούδι του Μιχάλη Ρακιντζή και της Σοφίας Αρβανίτη Πεθαίνω στην ερημιά (The desert is in your heart) σε μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή και γίνεται τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα. Ακολουθούν τα άλμπουμ Angel Heart, Sihlouette in red και Free Spirit, όλα με μέτρια αποδοχή από το κοινό και πάντα με κύριο στόχο την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. To 1993 τιμάται με το βραβείο ECHO καλύτερης γυναίκας τραγουδίστριας. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 κυκλοφορεί το All in one voice, ένα άλμπουμ στο οποίο περιέχονται πολλές διασκευές σε γνωστά τραγούδια όπως το The rose της Μπετ Μίντλερ και το I put a spell on you του Τζέι Χόκινς. Το άλμπουμ απολαμβάνει εμπορικής επιτυχίας, αλλά και διθυραμβικών κριτικών, αφού η ιδιαίτερη φωνή της δίνει άλλη πνοή στα τραγούδια, κάνοντας το εν λόγω άλμπουμ ένα κόσμημα για συλλέκτες. Η επιτυχία του επαναλαμβάνετε με το Heart and soul το 2001, στο οποίο τραγουδά μόνο διασκευές με την συνοδεία της Φιλαρμονικής ορχήστρας της Πράγας.

Το 2003 η καριέρα της ξαναζωντανεύει, αυτή την φορά με μια διασκευή σε ένα δικό της τραγούδι. Το Total eclipse of the heart διασκευάζετε στα γαλλικά με τον τίτλο Si demain από την Καρίν Αντόν και η Τάιλερ συμμετέχει σε μια γαλλο-αγγλική έκδοση της μεγαλύτερης επιτυχίας της. Το τραγούδι εκτινάσσεται στο νούμερο 1 στη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Τσεχία, την Ανδόρρα και τον Λίβανο ενώ σκαρφαλώνει πολύ ψηλά και σε πολλές ακόμα χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Μεγάλης Βρετανίας, σχεδόν 15 χρόνια μετά την τελευταία της επιτυχία.

Το 2006, το νεότερο άλμπουμ της Wings, περιλαμβάνει το single Lousie, μια δική της σύνθεση, που μπαίνει στα top ten Βελγίου, Γερμανίας, Νορβηγίας και Ουκρανίας.

Το 2007, μια καινούρια διασκευή του Total eclipse of the heart από τους Babypinkstar με την συμμετοχή και πάλι της ίδιας, ανεβαίνει σε όλα τα underground charts σε Αμερική και Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο του 2007, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, δήλωσε πως θα συνεργαστεί ξανά με τον παλαιό της φίλο και συνεργάτη Jim Steinman για το καινούριο της άλμπουμ, όπου ο συνθέτης θα της γράψει δύο καινούρια τραγούδια.

Το 2013 εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι "Believe in me".

Νούμερο 1 Επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τραγούδι Χώρα
1978 It's a heartache Γαλλία, Νορβηγία, Σουηδία, Αυστραλία, Βραζιλία
1983 Total eclipse of the heart Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Νότια Αφρική, Καναδάς, Ιταλία, Ελλάδα,
Βραζιλία, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βέλγιο, Μεξικό,
Φιλιππίνες, Νέα Ζηλανδία, Ελβετία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ανδόρα
1984 A rocking good way
(ντουέτο με τον Σέικιν Στίβενς)
IE #1
1985 Holding out for a hero IE #1, Γερμανία, Βέλγιο, Νορβηγία, Σουηδία, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Βραζιλία,
Ελλάδα
1986 If you were a woman Βενεζουέλα, Ανδόρα, Βέλγιο, Γερμανία
1987 Sem Limites Pra Sonhar Βενεζουέλα, Βραζιλία
1992 The desert is in your heart
/ Πεθαίνω στην ερημία
Ελλάδα
1993 Sally comes around Νότια Αφρική
2003 Si demain (Turn around) Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Τσεχία, Ανδόρα, Λίβανος, Γουϊάνα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) SNAC. w6jh46tq. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουνίου 2019.
  3. Ανακτήθηκε στις 4  Οκτωβρίου 2019.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]