Μπρόνγουεν Νοξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπρόνγουεν Νοξ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση16  Απριλίου 1986
Μπρίσμπεϊν
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστραλία
Ύψος182 cm Edit this on Wikidata
Βάρος88 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςHartwick College
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταυδατοσφαιρίστρια
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μπρόνγουεν Νοξ (γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1986 στην πόλη Μπρίσμπεϊν) είναι διεθνής υδατοσφαιρίστρια που κατάγεται από την Αυστραλία.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπρόνγουεν Νοξ είναι διεθνής με την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών της Αυστραλίας από πολύ μικρή ηλικία. Έχει συμμετάσχει σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα Υγρού Στίβου (2007, 2013), σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2008, 2012) αλλά και σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα Υδατοσφαίρισης FINA (2006, 2010). Μάλιστα, το 2006 ήταν η καλύτερη χρονιά βάσει αποτελέσματος για την Νοξ, καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FINA που διοργανώθηκε στην πόλη Τιεντζίν της Κίνας, έπειτα από το νικηφόρο τελικό όπου η εθνική ομάδα της Αυστραλίας νίκησε την αντίστοιχη της Ιταλίας με σκορ 10-7.

Η Μπρόνγουεν Νοξ έχει αγωνιστεί στην Ελλάδα με την ομάδα του Εθνικού Πειραιώς, με την οποία μάλιστα είχε αναδειχθεί δεύτερη σκόρερ στην ιστορία της ελληνικής γυναικείας υδατοσφαίρισης (68 γκολ) από το 1999 και μετά (σήμερα βρίσκεται στην τρίτη θέση καθώς ανέβηκε στην πρώτη η νεοαποκτηθείσα Μπάρμπαρα Μπούικα του Ολυμπιακού με 81 γκολ) καθώς επίσης και με αυτή της έταιρης ομάδας του Πειραιά, τον Ολυμπιακό.

Με τον Ολυμπιακό κατάφερε να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Ελλάδας αλλά και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων Len Trophy (2014). Η κατάκτηση του διεθνούς αυτού τροπαίου είχε ιδιαίτερη σημασία για τον Ολυμπιακό καθώς ήταν το πρώτο διεθνές τρόπαιο που κατακτούσε το συγκεκριμένο τμήμα του Ολυμπιακού. Στο μεγάλο τελικό, ο Ολυμπιακός νίκησε με 10–9 τη γηπεδούχο Φιρέντσε, με την Μπρόνγουεν Νοξ να σκοράρει το νικητήριο γκολ της ομάδας του Πειραιά 24 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του αγώνα. Η Αυστραλή παίκτρια του Ολυμπιακού έκλεψε τη μπάλα και αφού διέσχισε μόνη της όλη την πισίνα, πέτυχε ένα πολύ όμορφο γκολ με λόμπα πάνω από την τερματοφύλακα της ιταλικής ομάδας.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1 Πρωτάθλημα Ελλάδας: 2014
  • 1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης Len Trophy: 2014

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]