Μπρασερί Λιπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπρασερί Λιπ
Χάρτης
Είδοςbrasserie
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°51′15″N 2°19′57″E
Διοικητική υπαγωγή6ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού[1]
ΧώραΓαλλία[1]
Έναρξη κατασκευής1880[2]
Χωρητικότητα120[3]
Προστασίαπρόσθετος κατάλογος ιστορικών μνημείο της Γαλλίας (από 1989)[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Η Μπρασερί Λιπ, Παρίσι 2011

Η Μπρασερί Λιπ (Brasserie Lipp) βρίσκεται στο διάσημο βουλεβάρτο Σαιν - Ζερμαίν (151, Blvd Saint – Germain) στην Αριστερή Όχθη (Rive Gauche) του Σηκουάνα στο Παρίσι, όπου συγκεντρώνονται και άλλα ιστορικά και φημισμένα καφέ της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως το Καφέ Λε Ντε Μαγκό και το Καφέ ντε Φλορ. Αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα καφε-εστιατόρια του Παρισιού, όπου συχνάζουν πολιτικοί, συγγραφείς και σχεδιαστές μόδας.

Η Μπρασερί Λίπ ιδρύθηκε από τον Λεονάρ Λιπ (Leonard Lipp), έναν Αλσατό πρόσφυγα, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στο Παρίσι, όπως και άλλοι Αλσατοί πρόσφυγες, μετά την προσάρτηση της Αλσατίας στη Γερμανία, που ακολούθησε τον γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870. Άρχισε να λειτουργεί στο τέλος του 19ου αιώνα.

Το εσωτερικό της μπρασερί είναι υπέροχα διακοσμημένο με Αρ Νουβό κεραμικά πλακίδια με ζωγραφισμένους παπαγάλους ή φυτικά μοτίβα, φιλοτεχνημένα από τον πατέρα και το θείο του Γάλλου ποιητή Λεόν – Πωλ Φαργκ (Leon – Paul Fargue).

Ανάμεσα στους διάσημους θαμώνες της Μπρασερί Λιπ από το χώρο της λογοτεχνίας περιλαμβάνονται ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, ο Αντρέ Μαλρώ, ο Αλμπέρ Καμύ, ο Ζαν Ζενέ και ο Αλαίν Ρομπ – Γκριγιέ. Στα χρόνια που ζούσε στο Παρίσι, δειπνούσε εδώ με τους φίλους του ο Αμερικανός συγγραφέας Γουίλιαμ Στάιρον (William Stayron), γνωστός για το μυθιστόρημά του «Εκλογή της Σόφι» (Sophie’s Choice, 1979).

Τακτικός θαμώνας ήταν και ο Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος είχε το εργαστήρι του κοντά στην Μπρασερί Λιπ. Από τις διασημότητες στο χώρο της πολιτικής, περιλαμβάνονται ο Ζωρζ Πομπιντού, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εσταίν, ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Ζακ Σιράκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Noel Riley Fitch: "The Grand Literary Cafes of Europe", pp. 50 – 52 Brasserie Lipp, New Holland Publishers (UK) Ltd, London, 2006.
  • "ΠΑΡΙΣΙ" (Οδηγοί του Κόσμου), σελ. 139 “Μπρασερί Λιπ” & 142 "Τα πιο διάσημα καφενεία του Παρισιού", Εκδόσεις Καθημερινή/Dorling Kindersley Ltd (ελληνική έκδοση), Αθήνα, 1998.