Μπράνκο Μλαντένοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπράνκο Μλαντένοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14ος αιώνας
Οχρίδα
ΘάνατοςΜάρτιος 1365
Σερβική Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΣερβική Ορθόδοξη Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΝικόλα Ραντόνια
Grgur Branković
Βουκ Μπράνκοβιτς
Γκργκουρ Γκόλουμπιτς
ΓονείςΜλάντεν
ΟικογένειαΟίκος Μπράνκοβιτς
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπράνκο Μλαντένοβιτς (σερβικά: Бранко Младеновић) από τον Οίκο Μπράνκοβιτς, ήταν Σέρβος ευγενής και σεβαστοκράτορας της Σερβικής αυτοκρατορίας από τα μέσα του 14ου αι. , είναι ο γενάρχης του Οίκου των Μπράντοβιτς. Στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο φυλάσσεται μία μεταξωτή ζώνη, που πιστεύεται ότι είναι δική του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του, Μλάντεν, ήταν κτηματίας· αναφέρεται με τους τίτλους τού βοεβόδα και τού κατεπάνω στην εποχή τού βασιλιά Στέφαν-Ούρου Β΄ Μιλούτιν (1282-1321) και τού Στέφαν-Ούρου Γ΄ Ντέτσανι (1322-1331). Είναι πιθανό η οικογένειά του να είναι από την Ζαχουμία[1]. Είχε μία αδελφή, την Ρατοσλάβα, που ήταν παντρεμένη με τον Άλτομαν Βογίνοβιτς και ήταν η μητέρα του Νικόλα Αλτομάνοβιτς[1].

Ο βασιλιάς Στέφαν-Ούρος Δ΄ Ντούσαν, όταν έγινε αυτοκράτορας του απένειμε τον τίτλο του σεβαστοκράτορα [2], και τον διόρισε διοικητή Αχρίδος[3].

Ο Μπράνκο απεβίωσε πριν από τον Μάρτιο του 1365[1] και οι γιοι του, ο Γρηγόριος και ο Βουκ αποτραβήχτηκαν από την Οχρίδα, το εκεί κτήμα της οικογένειας, για το Κοσσυφοπέδιο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπράνκο ήταν νυμφευμένος με άγνωστη ευγενή και είχε μαζί της τέσσερα παιδιά, τρεις γιους και μία κόρη, που ήταν το μικρότερο παιδί:[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Андрија Веселиновић Радош Љушић, Српске династије , Нови Сад 2001. ISBN 86-83639-01-0 (стр. 82-85)
  2. Група аутора, Историја српског народа II , Београд 1982. (стр. 28)
  3. Γεωργίου Στυλιαρά, Μάξιμος Μοράνκοβιτς (1462-1516)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Бранко Младеновић της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).